"Putin opasniji od ID, želi da dezintegriše EU"

Američki i evropski lideri prave "strašnu grešku" uzimajući ruskog predsednika Vladimira Putina za svog saveznika u borbi protiv Islamske države.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 11.02.2016.

23:15

foto: Beta/AP

To je izjavio američki milijarder Džordž Soroš i naveo da je Putinov pravi cilj dezintegracija Evropske unije.

U tekstu za "Project-syndicate.org", Soroš ukazuje da je "najbolji način (da se izvrši dezintegracija evropskog bloka) plavljenje EU sirijskim izbeglicama".

"Nema razloga da se veruje da je (Putin) intervenisao u Siriji kako bi pogoršao evropsku izbegličku krizu. Ali onog trenutka kada je Putin video priliku da ubrza dezintegraciju EU, on ju je zgrabio. Svoje postupke zamaskirao je pričom o saradnji protiv zajedničkog neprijatelja - Islamsku državu", istakao je Soroš.

Prema njegovim rečima, "teško je razumeti" zašto i Evropa i Vašington "uzimaju Putina za reč", umesto da o "njemu prosuđuju na osnovu njegovog ponašanja".

"Borba za opstanak stavlja EU nasuprot Putinove Rusije. Islamska država predstavlja pretnju za obe, ali ne treba ga precenjivati. Napadi džihadista terorista, koliko god zastrašujući, ne mogu se porediti sa pretnjom Rusije", naglasio je Soroš.

Rusija i EU su u trci s vremenom, a pitanje je "ko će se urušiti prvi", navodi Soroš.

"Putinov režim se suočava sa bankrotstvom u 2017, kada veliki deo stranog duga dođe na naplatu, a politički nemiri mogu izbiti i ranije", rekao je Soroš.

Soroš procenjuje da je EU osuđena da se raspadne zbog aktuelnih problema.

Od 2008. i paketa pomoći Grčkoj, EU je rešavala jednu krizu za drugom, ali je danas suočena sa pet ili šest kriza istovremeno, što bi moglo da se ispostavi kao previše, poručio je Soroš.

"Kao što je Angela Merkel ispravno predvidela migraciona kriza ima potencijal da uništi EU", dodao je Soroš.

On dalje tvrdi da će "Putin moći da stekne značajnu ekonomsku korist od podeljene Evrope koristeći veze sa privrednim interesima i antiveropskim partijama koje je pažljivo gajio".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: