Merkel: Uložiti sve napore za mir u Siriji

Svi napori moraju biti uloženi u pokušaju da se obezbedi mir u Siriji,uključujući i na sastanku ministara spoljnih poslova u Minhenu, izjavila je Angela Merkel.

Izvor: B92

Četvrtak, 11.02.2016.

17:43

Default images
Foto: Beta/AP

Merkel je ovo rekla na konferenciji za novinare posle sastanka sa iračkim premijerom Hajderom Abadijem.

"Međunarodne okolnosti oko Iraka su veoma komplikovane i stoga smo se složili da je neophodno uložiti sve napore, recimo danas u Minhenu da razgovaramo o budućnosti Sirije i doprinesemo miru u regionu", kazala je nemačka kancelarka, preneo je Rojters.

Ministri spoljnih poslova 17 zemalja članica Kontakt grupe za Siriju okupiće se u Minhenu u nastojanju da pokrenu sirijski mirovni proces, a domaćini sastanka su američki državni sekretar Džon Keri i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Sirijski mirovni proces je na ivici kraha, dok Evropi preti još jedan ogroman priliv izbeglica pošto se desetine hiljada Sirijaca nalaze na turskoj granici severno od Alepa gde je, kako posmatrači navode, ubijeno 500 ljudi otkako je bombardovanje počelo 1. februara, navodi AFP.

Rusija je predložila da primirje u Siriji stupi na snagu 1. marta, naveli su juče američki zvaničnici, ali Vašington veruje da Moskva time daje sebi i sirijskoj vladi tri nedelje da pokušaju da unište umerene pobunjeničke grupe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: