"Palestinci ne postoje, u arapskom nema glasa P"

Jedna izraelska poslanica izazvala je bes i konfuziju kada je u parlamentu rekla da ne postoji palestinska nacija, jer u arapskom jeziku nema glasa "P".

Izvor: Beta

Četvrtak, 11.02.2016.

13:33

Foto: Beta/AP, arhiva

Tokom debate u Knesetu o planu opozicione Laburističke partije o odvajanju od Palestinaca, Anat Berko iz vladajućeg konzervativnog Likuda rekla je da "ta pozajmljena reč (Palestina) zaslužuje proveru jer arpaski jezik nema glas 'p'", preneli su danas izraelski mediji.

"Šta? Da li su svi to čuli? Ti si idiot", uzvratila je Tamar Zandberg iz levičarskog Mereca.

Berko je odgovorila da su to činjenice i da će ih poslati koleginici.

Arapski jezik nema glas "p", tako da naziv Palestina na arapskom počinje glasom "f" i izgovara se "falastin".

Poslanik Osama Saadi, iz partije Ujedinjena arapska lista, napustio je skupštinsku salu u znak protesta, javili su izraelski mediji.

Anat Berko je bila potpukovnik u izraelskoj armiji, a radila je i kao gostujući profesor na Univerzitetu Džordž Vašington. Njena specijalnost su kontraterorizam i samoubilački napadi.

Tokom debate izraelski premijer Bejamin Netanjahu se takođe prepirao sa liderom laburista Isakom Hercogom, poželevši mu "dobro jutro", pošto se, kako je rekao, tek sada probudio i shvatio šta je realnost na Bliskom istoku, odnosno da stvaranje dve države, Palestine uz Izrael u ovom trenutku nije moguće.

Hercog je tada pokušao da izazove Netanjahua sugerišući mu da anektira okupirane teritorije i "vidi šta će se tada desiti".

Direktor za strateške komunikacije i medije u kabinetu palestinskog premijera Džamil Dažani upozorio je povodim tih izjava da su izraelski političari pojačali svoju retoriku i huškanje protiv Palestinaca.

"Potcenjivačke izjave poput te imaju za cilj da dehumanizuju Palestince i da skrenu pažnju s izraelskih zločina protiv našeg naroda", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

16 h

Podeli: