Erdogan: Strpljenje ima granice, otvorićemo kapije

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je da će njegova zemlja "imati strpljenja do određene granice, ali da će posle toga morati da reaguje u Siriji".

Izvor: B92

Četvrtak, 11.02.2016.

11:55

Default images
Foto: Beta, AP

Erdogan je rekao i da je čelnicima EU jasno rekao da će doći vreme kada će Turska otvoriti kapije izbeglicama ka Evropskoj uniji.

"Mi smo zaustavljali ljude na vratima ka Evropi, zaustavljali smo autobuse. To se desi jednom ili dva puta, ali mi ćemo jednom te kapije otvoriti i poželeti im srećan put. To sam im rekao", rekao je Erdogan.

Kako je rekao, ono što je rečeno na sastanku sa briselskim liderima Donaldom Tuskom i Žan-Klodom Junkerom nije nešto čega se treba stideti.

"To nije nikakva tajna i to nismo rekli samo tada i tamo, to je rečeno u svakoj prilici", rekao je Erdogan.

U svom govoru, Erdogan je rekao i da Ujedinjene nacije imaju dvostruke aršine po pitanju krize u Siriji i da je neiskreno to što UN apeluje na Tursku oko puštanja izbeglica iz Sirije u zemlju, a ne reaguje u samoj Siriji.

"Licemerno je podsećati Tursku na njene međunarodne obaveze. Turska je uradila više od bilo koje druge države, to se vidi i po brojevima - ko je koliko ljudi primio", rekao je Erdogan.

On je pozvao UN da na isti način apeluje i na druge zemlje kako bi "Turska mogla da pošalje izbeglice u te zemlje".

Takođe, rekao je da ksenofobija i rasizam postaju normalni u Evropi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: