NATO jača snage u zemljama na granici s Rusijom

Ministri zemalja članica NATO odobrili su formiranje nove multinacionalne jedinice koja treba da ojača odbranu članica "izloženih najvećem riziku od Rusije".

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 11.02.2016.

07:04

Default images
Foto: Beta/AP, arhiva

Generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg je rekao da će nova jedinica čije su formiranje odobrile SAD i ostale članice NATO biti multinacionalna i da će se rotirati po zemljama istočne Evrope. Sastav te jedince će na proleće utvrditi vojni planeri, dodao je on.

Nove snage će biti "multinacionalne i jasno staviti do znanja da je napad na jednog saveznika napad na sve saveznike a da će alijansa odgovoriti kao celina," rekao je Stoltenberg na konferenciji za štampu posle prve sednice dvodnevnog satanka ministara spoljnih poslova, prenosi AP.

Američki ambasadro pri NATO Daglas Lut očekuj da će ministri ove nedelje dogovoriti "okvir" ali da će tačan sastav pomenutih snaga biti odre]en tek posle konsultacija sa vrhovnim komandantom NATO ze Evropu američkim generalom Filipom Bridlavom.

Jedan funkcioner NATO koji je želeo da ostane anoniman rekao je AP-u da je jean od predloga da se formira brigada od oko 3,000 vojnika.

Jačanje prisustva NATO u Poljskoj i drugim članicama blizu Rusije će "poslati jasan signal," rekao je Stoltenbeg ranije danas.

"Nato će odgovoriti kao jedan na svaku agresiju protiv bilo kog saveznika," rekao je on.

Američki predsednik Barak Obama najavio je 2. februara da želi da učetvorostruči sredstva za američke vojnike i obuku u Evropi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: