Sirijski Kurdi otvorili predstavništvo u Moskvi

U Moskvi je zvanično otvoreno predstavništvo vodeće stranke sirijskih Kurda - Partije demokratskog jedinstva, što će dodatno zaoštriti odnose Rusije i Turske.

Izvor: B92

Četvrtak, 11.02.2016.

00:36

Default images
Foto: GettyImages

Šef misije Abd Salam Muhamad Ali, izjavio je da je njen cilj predstavljanje interesa sirijskih Kurda u Rusiji i jačanje i razvoj bilateralnih odnosa, uključujući ruske civilne organizacije, političke stranke, akademije, prenela je RT.

On je podsetio da je Partija demokratskog jedinstva (PYD) od prvog dana podržala i pozdravila rusku vojnu kampanju u Siriji.

PYD je političko krilo kurdskih Jedinica za zaštitu naroda (YPG), koje kontrolišu delove severa Sirije. Ta stranka je isključena iz ženevskih pregovora o miru u Siriji nakon što je Ankara zapretila da će ih bojkotovati ako na njih budu pozvani Kurdi.

"Ovo je istorijski trenutak za kurdski narod", izjavio je Merab Šamojev, predsednik Međunarodne unije kurdskih udruženja na ceremoniji otvaranja misije.

"Rusija je velika sila i značajan činilac na Bliskom istoku. U stvari, ona nije samo glumac, ona piše i scenario", dodao je Šamojev, prenosi AFP.

Predstavnici ruskog ministarstva spoljnih poslova distancirali su se od ceremonije otvaranja predstavništva, rekavši da će kurdske interese predstavljati diplomate iz Sirije i Iraka.

U novembru 2013. godine, kurdske grupacije na severoistoku Sirije, pošto su u borbama sa džihadistima zabeležile značajne teritorijalne dobitke, objavile su uspostavljanje prelazne autonomne administracije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: