Slovenci potvrdili: Virus zika uzrok mikrocefalije

Istraživači Medicinskog fakulteta i UKC u Ljubljani prvi su na svetu dokazali da zaraženost virusom zika u vreme trudnoće uzrokuje moždana oštećenja ploda.

Izvor: Beta

Četvrtak, 11.02.2016.

20:27

Slovenci potvrdili: Virus zika uzrok mikrocefalije
Getty Images

Prestižni medicinski časopis Nju Ingland džornal of medisin (New England Journal of Medicine) objavio je 10. februara prilog istraživača Instituta za mikrobiologiju i imunologiju Instituta za patologiju Medicinskog fakulteta u Ljubljani, Kliničkog odeljenja za perinatologiju Ginekološke klinike UKC Ljubljana i Kliničkog centra za radiologiju UKC Ljubljana koji dokazuje da virus zika može iz zaražene majke zaraziti mozak ploda i u slučaju takve zaraze uzrokovati trajno oštećenje mozga i mikrocefaliju.

Slovenački doprinos je preloman, naglašeno je u UKC Ljubljana, jer su istraživači do sada samo sumnjali na vezu između virusa zika i mikrocefalije, a im istraživanjem je prisustvo virusa zika u mozgu ploda potvrđeno.

Upravnik Instituta za imunologiju i mikrobiologiju Miroslav Petrovac je naglasio da takva istraživanja obično traju oko šest meseci, a slovenačka ekipa je sa izuzetnom predanošću i radom i pro bono saradnjom biotehničkih preduzeća to uspela za tri meseca.

Istraživanje se temelji na slučaju ranije zdrave Evropljanke kod koje se u toku boravka delimično i u Brazilu krajem prvom tomesečja trudnoće pojavila bolest s temperaturom i osipom.

Kako je medijima objasnila upravnica ljubljanskog porodilišta Nataša Tul Mandić, trudnica je došla na ginekološku kliniku na pregled ultrazvukom u poslednjoj trećini trudnoće u oktobru prošle godine. Ultrazvukom je potvrđeno više nepravilnosti u razvoju ploda i posteljice, zbog čega je početo traženje uzroka za to.

Zbog slabe prognoze, odnosno slabo razvijenog mozga ploda, trudnica se odlučila za prekid trudnoće, a obdukcija ploda je potvrdila teška strukturna oštećenja mozga, čime je potvrđeno da zika napada pre svega ćelije živaca.

Tajtajana Avšič Zupanc sa Instituta za mikrobiologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta u Ljubljani objasnila je da se plod može zaraziti virusom zika u bilo kom mesecu trudnoće, a oštećenja su najveća ako se to desi u prvoj trećini trudnoće.

Šta se dešava ako se plod zarazi kasnije, nauka još tačno ne zna, ali se veruje da što je plod razvijeniji, virus ima manje mogućnosti da ošteti mozak i utiče na njegov razvoj.

Virus zika, koji prenose tigrasti komarci vrste Aedes, obično se pojavljuje u Africi i prošle godine se proširio na Latinsku Ameriku i Karibe, gde je i zabeležen porast novorođenčadi sa mikrocefalijom.

Do sada nije bilo naučno potvrđenih dokaza da zika uzrokuje mikrocefaliju, a šef ureda Svetske zdravstvene organizacie (SZO) u Sloveniji Marijan Ivanuša rekao je da "slovenačko istraživanje predstavlja izuzetan kamenčić u dokazivanju da virus zika zaista može uzrokovati mikrocefaliju".

Kod preduzimanja mera protiv virusa, studija ljubljanskih istraživača, prema njegovom mišljenju, ne predstavlja nešto novo, jer za virus zika nema leka i vakcine i osim zaštite od komaraca, trenutno nije moguće preporučiti ništa drugo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: