Korak bliže ka donošenju "Aleksinog zakona"

Odbor za prava deteta Skupštine Srbije uputio je zahtev ministarstvima i Zaštitniku građana da se izjasne o predlozima za suzbijanje vršnjačkog nasilja.

Izvor: B92

Četvrtak, 11.02.2016.

20:39

Korak bliže ka donošenju

U pitanju su mere iz inicijative za donošenje "Aleksinog zakona", nazvanog po dečaku iz Niša koji je pre četiri godine izvršio samoubistvo posle višemesečnog maltretiranja u školi.

Grupa na čelu s profesorkom pravnog fakulteta u Novom Sadu Draganom Ćorić pripremila je predlog takozvanog Aleksinog zakona. Ona je obrazlažući zbog čega je važno da se inicijativa prihvati, članovima odbora dala potresan primer iz života.

”Ispričaću vam priču o jednom detetu su kada je bilo četvrti razred deca iz odeljenja pribila uza zid i toliko tukla da je povraćalo danima. U petom razredu su mu palili i cepali knjige, bacali kroz prozor, u sedmom su ga tukli i gađali ledenicama. Sedmi razred je to dete završilo sa naprslim rebrima. Zašto sam započela ovu priču? Zato što je to dete preživelo, nasuprot tome što Aleksa, Aleksandar i neka druga deca nisu. To dete sedi pred vama, ima 39,5 godina, zove se Dragana Ćorić i napisala je ovaj predlog zakona”, navela je Ćorićeva.

Inicijativa za Aleksin zakon predviđa oštrije kazne za đake, profesore, direktore, ali i nesavesne roditelje. Predsednica Odbora, Maja Gojković podseća da se Srbija ratifikacijom konvencije o pravima deteta obavezala da će zaštiti decu od svih oblika nasilja.

Suština inicijative je da se uočeni propusti u postojećim zakonima isprave, kaže Maja Gojković i podseća da je parlament usvojio više zakona s ciljem da se poboljša položaj dece navodeći "Zojin zakon" i "Tamarin zakon".

Predsednica odbora za prava deteta zahvalila se roditeljima dečaka Alekse Jankovića iz Niša koji su dozvolili da se inicijativa nazove njegovim imenom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: