Šta se dešava sa narodnom kuhinjom?

Iako je gradonačelnik Beograda demantovao da se narodne kuhinje ukidaju,iz DS tvrde da su centralizovane javne nabavke dovele do toga da su mnogi ostali gladni.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 11.02.2016.

16:35

Šta se dešava sa narodnom kuhinjom?

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali najavio je da će narodne kuhinje u Beogradu sutra nastaviti da funkcionišu, iako proces javnih nabavki nije obavljen.

Mali je saopštio da su lažne tvrdnje da se ukidaju narodne kuhinje.

“Niko to nije pominjao dokle god sam ja gradonačelnik Beograda. Imamo tehničkih problema, zato smo danas i juče isplatili 5.040 dinara po korisniku, kako bi mogli sami da kupe obroke, a od sutra će narodne kuhinje da budu snabdevene kao i do sada“, rekao je Mali.

"Žrtve toga nisu samo gladni u Beogradu, već i gradska uprava, gradonačelnik i Sekretarijat", rekao je Božović novinarima u Skupštini Srbije, povodom navodnog ukidanja narodnih kuhinja u glavnom gradu.

Prema rečima Božovića, 168 dinara nije dovoljno da korisnik narodne kuhinje obezbedi obrok.

Beogradski odboraSocijaldemokratske stranke (SDS) održao je pres-konferenciju "na otvorenom", ispred Starog dvora, zbog suspendovanja isporuke hrane narodnim kuhinjama.

Aleksandar Ivanović je rekao da nije prihvatljivo obrazloženje gradskih vlasti da je to posledica "dugotrajnih i komplikovanih procedura za nabavku hrane".

''Nije reč o procedurama, nego o nestručnim i nesposobnim ljudima koji sprovode te procedure, a kao rezultat njihove nesposobnosti imamo prekid isporuke hrane za 10.000 najugroženijih Beograđana", rekao je Ivanović.

On je simbolično predao obezbeđenju Gradske uprave namirnice u vrednosti od 168 dinara koje je kupio i zamolio da gradonačelnik bar na jedan dan proba da se prehrani zajedno sa članovima svoje porodice tim namirnicama.

"Sigurni smo da će to uticati na njega da promeni odluku i da u najkraćem vremenskom periodu nastavi sa snabdevanjem kuhinja hranom za najugroženije Beograđane", rekao je Ivanović.

Srpska napredna stranka (SNS) odbacila je optužbe opozicione Socijaldemokratske stranke (SDS) da se ukidaju narodne kuhinje u Beogradu.

"Sramne su i licemerne izjave funkcionera SDS-a, koji osim samoreklamiranja nisu u stanju bilo šta da ponude gradjanima. Priče da se narodne kuhinje ukidaju, lažne su i služe kao oružje u najprljavijoj kampanji, čiji je deo i SDS", navodi se u saopštenju SNS-a.

Dodaje se da je broj socijalno ugroženih u Beogradu "povećan zbog loše i bahate politike koju je upravo predsednik SDS-a (kao predsednik Srbije) Boris Tadić vodio".

"Zbog lažnih obećanja, loših i sumnjivih privatizacija kada je preko 400.000 ljudi ostalo bez posla. Gradska vlast, predvodjena Srpskom naprednom strankom, pokazala je kako se odgovorno i u interesu gradjana upravlja gradom. Pokazujemo kako se rešavaju problemi koje su prethodnici ostavili za sobom", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će do okončanja postupka javne nabavke za narodne kuhinje socijalno ugrožena četvoročlana porodica dobijati mesečnu naknadu od 20.000 dinara.

Poslanik DS Balša Božović rekao je da su centralizovane javne nabavke, koje je ustanovila SNS, dovele do toga da su mnogi u Beogradu ostali gladni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: