"Dosije Milana Nedića ostaje tajna"

Arhiv ne može da omogući uvid u dosije Milana Nedića advokatu predlagača rehabilitacije, izjavio je za "Novosti " direktor Arhiva dr Miroslav Perišić.

Izvor: Veèernje novosti

Četvrtak, 11.02.2016.

00:23

On je tako odbacio tvrdnje da ova institucija opstruira rad suda i postupak rehabilitacije premijera Srbije za vreme Drugog svetskog rata, navodi beogradski list.

“S obzirom na to da Srbija nije donela zakon o otvaranju tajnih dosijea, koji bi precizirao ko i pod kojim uslovima može imati uvid u dosijea koja je Arhivu Srbije dostavila BIA, dokumenti ostaju zatvoreni za stranke u postupku”, naglasio je on.

Arhiv, inače, nije odgovorio na zahteve suda da advokatima omogući uvid u Nedićev dosije ili da ga pak dostavi sudu, što je bila i jedna od tema na ročištu koje je održano u ponedeljak.

Ako ne odgovori ni na novi, treći zahtev, Arhiv će biti novčano kažnjen. Zakon propisuje da kazna može ići do 150.000 dinara.

Zakon o rehabilitaciji, međutim, obavezuje Arhiv da sarađuje sa višim sudovima i njima dostavlja traženu dokumentaciju.

“Arhiv Srbije je u velikoj meri zaslužan za sprovođenje postupaka za rehabilitaciju jer dostavlja fotokopije dokumenata svim višim sudovima u Republici i često kada porodice nemaju nikakve dokumente, odnosno dokaze, oni budu pronađeni kod nas”, rekla je za “Novosti” Marija Milošević, ovlašćeno lice za postupanje po zahtevima koji se odnose na arhivsku građu BIA.

Prvi zahtev suda u vezi sa Nedićevim dosijeom Arhiv je dobio još 2009. i sudu dostavio popis spisa, odnosno sadržaj dosijea kako bi sud odredio šta mu je potrebno za dalji postupak. Jer, sam dosije ima više od 1.300 strana. Sudije, međutim, uvek imaju mogućnost da u Arhivu ostvare uvid u kompletan dosije.

“Posle toga sud nam se nije ponovo obraćao sve do dopisa koji smo primili 16. decembra 2015, a potom i dopisa koji smo primili 18. januara. U njima se zahteva da obavestimo sud da li punomoćnik predlagača može da ostvari uvid u dokumentaciju koja se nalazi u Arhivu”, kaže Milošević.

Arhiv će do kraja ove nedelje odgovoriti na zahtev suda, jer je zakonski rok dva meseca. Budući da ne postoji zakon o tajnim dosijeima, može se pretpostaviti da će ovaj odgovor biti negativan. Sudu onda ostaje da "probere" dokumente koji su bitni za postupak i zatraži da ih Arhiv dostavi.

Prema poceduri, dosije se prvo fotokopira, pa se na kopijama vrši anonimizacija, odnosno zaštita podataka o ličnosti drugih lica, i tek onda šalje u sud.

Ova procedura iziskuje mnogo vremena, objašnjavaju u Arhivu, i dodaju da su za poslednje tri godine primili više od 10.000 zahteva od viših sudova i građana vezanih za postupke rehabilitacije.

Po njima postupaju po redosledu prijema, osim u slučajevima ljudi koji vode postupak sopstvene rehabilitacije i imaju prioritet. Na tim poslovima rade samo dva zaposlena.

Zahtevi iz decembra 2015. i januara 2016. još nisu stigli na red za obradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: