"Izbeglička kriza će uticati više nego ekonomska"

Svet se ne nalazi u novom Hladnom ratu, ali će na Evropu aktuelna izbeglička kriza uticati više nego ekonomska kriza pre osam godina.

Izvor: B92

Četvrtak, 11.02.2016.

21:15

Tanjug

To je rečeno na debati koju je organizovao Centar za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) povodom izlaska petog broja časopisa Horizonti.

Predsednik CIRSD-a Vuk Jeremić istakao je da se današnji svet sve brže menja i usložnjava, ali da su SAD i dalje "u dobroj formi".

"Amerika je živa i zdrava, ima najjaču vojsku na svetu, vodi u domenu inovacija i istraživanja, a ima i najuspešniju privredu, nisku stopu nezaposlenosti, dok je pristup zdravstvenoj zaštiti veći nego ikada ranije", poručio je Jeremić.

Američki politikolog i profesor na Univerzitetu Harvard Džozef Naj ocenio je da je Evropa najvažniji partner SAD, kao i da bi izlazak Velike Britanije iz EU bio velika greška.

On je, međutim, izrazio zabrnutost zbog izbegličke krize koja je pogodila Evropu istakavši da ona izaziva "populističko nezadovoljstvo u mnoim demokratskim zemljama".

S njim se saglasio i bivši ministar spoljnih poslova i odbrane Poljske Radoslav Sikorski koji je rekao da izbeglička kriza utiče na nacionalni sastav zemlja članica EU, što demagozi, kako je istakao, koriste u političkom životu.

On je dodao da ta kriza utiče na suverenitet nacija od kojih neke, smatra Sikorski, nisu spremne da se nose s njom, te im treba pružiti pomoć.

"Ako odbiju da im se pomnogne, onda treba da ograničimo veličinu Šengenske zone da bismo je sačuvali. Preduslov za očuvanje Šengena je da se osnaži njegova spoljna granica", poručio je on.

On je dodao da ne samo da će aktuelna kriza uticati na ishod referenduma o izlasku Velike Britanije iz EU već će ona imati posledice i po francuske pedsedničke izbore.

"Na taj način, izbeglička kriza će, korak po neverovatan korak, ali zamisliv, uticati na EU", poručio je on.

Dekan Flečer škole admiral Džejms Stavridis osvrnuo se, tom prilikom, na doagađaje na Bliskom istoku, naročito na Siriju gde, kako je istakao, Amerika i Rusija treba da sarađuju.

Rusija i SAD, kako je naglasio, treba da sarađuju i u Avganistanu, borbi protiv terorizma, narkotika, piraterije.

"Traba da sarađujemo gde možemo,a sukobljavamo se gde moramo", poručio je on istakavši da se svet ne nalazi u novom Hladnom ratu jer postoji saradnja između SAD i Rusije koja, kako je naglasio, nije postojala u vreme ŠSR-a.

Panel diskusiju, kojoj je prisustvovalo više stotina ljudi, obeležio je incident kada je nekoliko mladića u majicama nove komunističke pratije prekinulo uvodnu reč predsednika CIRSD-a uzikujući "Napolje NATO fašisti" i "NATO ubice, marš iz Srbije".

Nakon što ih je obezbeđenje ubrzo izvelo iz sale hotela Metropol, Jeremić je rekao da je doprinelo dinamičnosti diskusije.

Debati je prisustvovalo oko 20-ak ambasadora, među kojima i ambasador SAD u Beogradu Kajl Skat, amabasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman, šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport, bivši premijer Srbije Mirko Cvetković, kao i pojedini nekadašnji funkcioneri Demokratske stranke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: