"Hag upao u svoju zamku, a mi plaćamo cenu"

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić kritikovao je odnos Haškog tribunala prema Srbiji.

Izvor: Beta

Četvrtak, 11.02.2016.

20:57

Tanjug

Ljajić je, komentarišući ponašanje zavaničnika Hašog tribunala prema predstavniku Srbije na raspravi o zahtevu za hapšenje troje radikala, da je to prvi put da se oni na taj način ponašaju prema bilo kojoj stranci u postupku.

"Ja se dugo bavim problemom Haškog tribunala i ovo je prvi put da se predstavnici suda tako ponašaju. Bilo je perioda kada saradnja nije bila na najvišem nivou, i kada su postojala razlišta gledišta, ali ovakav odnos nikada nije zabeležen", izjavio je Ljajić novinarima.

Haški tribunal je ponovo pozvao vlasti Srbije da bez odlaganja uhapse i u Hag izruče troje članova SRS-a koji su optuženi za nepoštovanje tog suda.

Raspravno veće konstatovalo je da Srbija nije učinila ništa da sprovede sudski nalog za hapšenje Petra Jojića, Vjerice Radete i Jova Ostojića i izrazilo "ozbiljnu zabrinutost" zbog "izostanka napora" srpskih vlasti i "propusta da sarađuju" sa Tribunalom.

Sud je odbio da sasluša koordinatora pravnog tima Srbije u Hagu Sašu Obradovića i konstatovao da Srbija "ništa nije uradila da ih uhapsi".

Ljajić je rekao da je loš utisak neravnopravnog tretmana na ročištu stvorilo to što je pravni zastupnik Obradović prekidan u pola rečenice, kao i način na koji se sudija Ori obraćao Obradoviću, a prema oceni Ljajića, oni nemaju pravo da se tako ponašaju.

"Obradović je iznosio svoje stanovište i oni mogu s time da se ne slažu i kritikuju, ali nemaju pravo da se na taj način ponašaju", istakao je Ljajić.

On je dodao da je Srbija u potpunosti posvećena ispunjavanju međunarodnih obaveza i da očekuje minimum poštovanja sa druge starane, pa čak i kada se različito gleda na pojedina pitanja.

"Mi činimo sve da naše obaveze prema Tribunalu ispunimo, ni u jednom trenutku ne ugrožavajući ukupno društveno političku stabilnost zemlje. Time smo se rukovodili svih ovih godina", istakao je Ljajić.

On je komentarišući zahtev za povratak lidera Srpske radikalne stanke Vojislava Šešelja u Hag i hapšenje troje radikala, podsetio da je Šešelj pušten zbog lošeg zdravlja, a da Hag nije zatražio nijednu garanciju od Srbije.

Ljajić je rekao i da Srbija nije učinila ništa pogrešno, već da je grešku napravio Tribunal, od toga da Šešelja drži 12 godina bez presude, pa da ga pusti, a posle zahteva da se vrati u pritvor.

"Mi smo bili posmatrač u slučaju, niko nas ništa nije pitao, niti konsultovao, a onda se traži da Srbija ispunjava obaveze i to u vrlo nezgodnom trenutku", rekao je on.

Ljajić je rekao i da mandat sudijama Tribunala ističe u martu, i da oni do tada žele to da završe, ali ne zbog Šešelja, niti zbog Srbije, već zbog isteka mandata, jer ako to ne urade, onda moraju da traže od Saveta bezbednosti saglasnost za produžetak mandata.

Kako je naveo, to podrazumeva obavezu država članica da finansiraju, ne samo sudije ; već celokupnu administraciju.

"Tribunal je upao u sopstvenu zamkui i traži način da izađe, a čini mi se da mi plaćamo cenu", ocenio je Ljajić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: