Kurc: Zatvorimo granice i isto čine SRB, HR, CG...

Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc očekuje da će nakon što Austrija zatvori svoje granice za izbeglice isto učiniti i zemlje Balkana.

Izvor: Tanjug

Sreda, 10.02.2016.

21:36

Kurc: Zatvorimo granice i isto čine SRB, HR, CG...
Foto: Beta, AP

On je, nakon susreta sa šefom albanske diplomatije Ditmirom Bušatijem u Tirani, u četvrtoj zemlji na njegovoj balkanskoj turneji započetoj u nedelju uveče, istakao da je teoretski moguće da će se preusmeriti izbeglička ruta.

Bušati je rekao da će, kada makedonsko-grčka granica bude zatvorena, susedne države dospeti u centar izbegličke krize.

"Mi pratimo sve moguće rute koje bi mogle koristiti izbeglice", naglasio je on.

Albanija, prema njegovim rečima, već je izradila, zajedno sa UNHCR-om, plan za savladavanje izbegličke krize.

Kao i sve ostale zemlje zapadnog Balkana, Albanija ima ograničene ljudske i finansijske resurse, dodao je on ističući da će Tirana, u saradnji sa susedima obezbediti granice.

Trenutno se, dodaje Bušati, ne pomišlja na zatvaranje granica.

On se zahvalio svom austrijskom kolegi na neograničenoj podršci u procesu približavanja Albanije EU.

Poseta, kako ističe, jeste signal koji ohrabruje Albaniju u reformskom procesu.

Kao i prethodno u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori, Kurc je i u Albaniji predstavio zajednički akcioni plan za unapređenje bilateralnih odnosa u tekućoj godini.

Kurc je najavio da će Austrija, kao ranije za Srbiju, raditi na savezu država članica EU za otpočinjanje pristupnih pregovora sa Tiranom.

Sastanak Prijatelja Albanije, prema Akcionom planu, trebalo bi da bude održan još u prvoj polovini ove godine.

Prethodno, Albanija mora još da sprovede reformu pravosuđa, na kojoj insistira EU, a pošto se radi i o ustavnoj reformi, vlada za promene mora pridobiti i opoziciju.
"Reforma pravosuđa je kamen temeljac za početak pregovora sa Briselom", poručio je Kurc dodajući da će se to odraziti pozitivno i na investicionu klimu, kao i na pravnu sigurnost.

Kurc je, tokom posete, potpisao Memorandum o razumevanju u oblasti turizma sa ministrom privrede Albanije Arbenom Ahmetajem.

Tokom večeri Kurc je prisustvovao prijemu za austrijske preduzetnike u Albaniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: