Novi slučajevi zaraze virusom zika u Finskoj i AUS

U Finskoj su od letos zabeležena dva slučaja zarazenošti virusom zika, dok je u Australiji zabeležen jedan slučaj trudnice zaražene ovim virusom.

Izvor: Tanjug

Sreda, 10.02.2016.

19:49

Novi slučajevi zaraze virusom zika u Finskoj i AUS
Foto: Sxc

Većina zaraženih imaju blage ili nikakve simptome ali virus je izuzetno opasan za trudnice jer izaziva oštećenje ploda. Bebe se rađaju sa mikorcefalijom odnosno abnormalno malom glavom i nerazvijenim mozgom

U Finskoj je zaražen jedan muškarac koji se u junu vratio sa Maldiva, otprilike u isto vreme kada su se pojavili prvi slucajevi zaraze u Brazilu. Kod druge osobe u Finskoj je zaraženost virusom zika primećena u skorije vreme, naveo je Institut za zdravlje ne ulazaći u detalje, prenosi Rojters.

U Australiji vlasti su saopštile da je zaražena jedna trudnica koja je putovala u inostranstvo a virus joj je ustanovljen posto se vratila sa puta.

U saopštenju zdravstvenih vlasti u Kvinslendu ne iznosi se gde je žena putovala već samo da virus nije dobila u Australiji. Prošle nedelje, takođe u državi Kvinslend, registrovan je još jedan slučaj zaraženosti ovim virusom kod žene koja se vratila sa puta u El Salvador.

Eksperti kažu da je rizik od širenja zike u Australiji izuzetno mali. Vrsta komaraca koji prenosi ovaj virus živi samo u severoistočnom delu koji je retko naseljen, prenosi AP.

I Kina je u utorak potvrdila svoj prvi slučaj virusa zika. U Aziji je do sada registrovno nekoliko slučajeva, ali Svetska zdravstvena organizacija je proglasila da postoji globalna opasnost po zdravlje od širenja ovog virusa, prenosi AFP.

Kineski zvaničnici su naveli da je zaražen 34-godišnji muškarac koji se vratio iz Venecuele 28. januara, prenela je Sinhua.

On je iz jugoistočne provincije Đijansi i uspešno se oporavlja, navode agencije.

Zika virus se međutim brzo proširio kroz Latinsku Ameriku.

Brazil je najteže pogođena zemlja sa više od 20.000 slučajeva, uključujući više od 2.000 trudnica.

U međuvremenu, UN su upozorile da bi svetska epidemija virusa zika mogla da odnese milone života i da je zbog toga neophodno da svet reaguje brže i bolje na sve veću opasnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: