EU Balkanu: Hitno obezbedite smeštaj za izbeglice

Evropska komisija pozvala je zemlje duž balkanske rute migranata koji idu ka EU, da učine više u pružanju utočišta za ljude koji beže od sukoba ili siromaštva.

Izvor: B92

Sreda, 10.02.2016.

14:14

Default images
foto: Beta/AP

Takođe, navedeno je da je neophodno da "hitno ubrzaju obezbeđivanje prijemnih kapaciteta".

EK, u danas objavljenom izveštaju, navodi da je trenutno raspoloživo ili se priprema samo oko polovina od 50.000 mesta koliko su lideri balkanskih zemalja obećali prošle godine da će obezbediti za smeštaj ljudi na migrantskoj ruti, prenosi AP.

U izveštaju se navodi da balkanske zemlje "sada moraju da hitno ubrzaju obezbeđivanje prijemnih kapaciteta".

U tom dokumentu se primećuje i da je odgovor Grčke na izbegličku krizu i dalje isuviše spor, te da ta zemlja ne šalje natrag dovoljan broj migranata koji se ne mogu kvalifikovati za dobijanje azila.

EK navodi da je raspoređivanje specijalističkih timova, poznatih pod nazivom "hotspot", za registrovanje migranata i uzimanje otisaka prstiju, delimično ometano manjkavostima kad je reč o osoblju i infrastrukturi, prenosi američka agencija.

"Trenutno je samo jedan hotspot u potpunosti operativan", kaže se u izveštaju.

U istom dokumentu se navodi da je skoro 20.000 migranata deportovano od početka prošle godine, ali da je to "i dalje nedovoljno s obzirom na to da ih je više od 800.000 pristiglo u 2015. godini".

Komesar EU za migracije Dimitris Avramopulos izjavio je danas da je uputio pisma državama članicama sa "jasnom i snažnom porukom" da ubrzaju premeštaj izbeglica iz prenapregnute Grčke i Italije, prenosi AFP.

On je na konferenciji za novinare rekao da je poslao pisma ministrima unutrašnjih poslova svih 28 država članica EU, nakon što je samo 497 izbeglica premešteno u druge države članice, od ukupno 160.000 njih, koliko je dogovoreno prošlog septembra.

,

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: