Lavrov: Crnogorci nisu zaboravili NATO bombe

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da je ulazak Crne Gore u NATO "veštačka odluka" koja alijansi neće dodati nikakvu bezbednost.

Izvor: Beta

Sreda, 10.02.2016.

10:45

Lavrov: Crnogorci nisu zaboravili NATO bombe
foto: Beta/AP

U intervjuu današnjem Moskovskom komsomolcu Lavrov je kazao da sama činjenica da se NATO "bezobzirno" širi na Istok, govori o potpunom ignorisanju obaveza koje je preuzeo prilikom raspada Sovjetskog Saveza da se to neće događati.

Na konstataciju novinara da "su neki od najbližih spoljnopolitičkih partnera Rusije članice NATO" i pitanje "zašto je Rusija tako nervozno reagovala na želju Crne Gore da uđe u Alijansu", Lavrov je odgovorio da Moskva "nije reagovala na želju Crne Gore" i da "ne bi rekao da je reagovala nervozno".

"Mi smo bili ubeđeni kao i svi koji su to zamislili da je to veštačka odluka. Nikakvu bezbednost neće povećati članicama NATO. Objašnjenja da to želi Crnogorski narod razbijaju se o argument: ako je to tako, onda zašto se ne održi referendum", rekao je Lavrov.

On je kazao da Podgorica kategorički ne želi referendum.

"Zna da najverovatnije narod, koji je NATO bombardovao pre par decenija to nije zaboravio, i da će teško sa entuzijazmom prihvatiti ideju svog rukovodstva da se mnogo toga zaboravi ulaskom u NATO", dodao je Lavrov.

On je optužio Alijansu da manipuliše malim zemljama, govoreći im da će im biti garantovana bezbednost ukoliko stupe u NATO. Dodao je da se forsira "ruska pretnja", da se odvija "veštačko, bezrazložno forsiranje straha", na osnovu čega Alijansa pokušava da osvoji geopolitički prostor sve bliže ruskim granicama.

"Stvar nije u Crnoj Gori. Stvar je u tome kako se NATO odnosi prema razvoju odnosa ne samo sa Rusijom, već u osiguranju globalne bezbednosti. NATO odgovara za svoju teritoriju, i kako je zapisano u Vašingtonskom sporazumu, obezbeđuje kolektivnu odbranu. Tada i sedite u svojim granicama, i niko vas neće dirati", rekao je Lavrov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

14 h

Podeli: