"Dva rešenja za EU – demokratija ili raspad"

Bivši ministar finansija Grčke Janis Varufakis istakao da je da su jedina dva rešenja za Evropsku uniju stvarno uvođenje demokratije ili dezintegracija.

Izvor: B92

Sreda, 10.02.2016.

08:25

foto: Beta/AP

On je to istakao uoči predstavljanja svog panevropskog političkog pokreta kojim želi da utiče na to da se smanji nacionalizacija javnih politika u članicama EU.

Varufakis je svoj "Pokret za demokratiju u Evropi 2025" (Diem25), predstavio u berlinskom "Folksbine teatru", mestu poznatom po levičarskom političkom aktivizmu.

Prema njegovim rečima, spektakularni neuspeh Evropske unije da sprovede javne politike po pitanju ekonomije i izbeglica su udaljile zemlje članice i vratile ih nacionalizmu.

“Evropska unija se raspada i to radi veoma brzo. Proces depolitizacije srca Evrope, njenih institucija traje već decenijama. Sistem koji je trebalo da bude birokratski i tehnokratski je prerastao u autoritarizam“, naveo je Varufakis.

On kaže da je vreme da se demos (narod) vrati u demokratiju, a trenutno stanje u EU je ocenio kao postmodernističku verziju ’30. godina prošlog veka.

Upozorio je da se članice EU ne smeju vratiti u stanje individualnih nacionalnih država i naveo da treba sprečiti gradnju novih zidova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: