"Rusija paranoična, pokušaj da parira SAD bi..."

Rusija je paranoična po pitanju NATO i izazova koji ta Alijansa za nju predstavlja, kaže direktor američke Nacionalne obaveštajne agencije DŽejms Klaper.

Izvor: B92

Sreda, 10.02.2016.

00:38

Default images
Foto: Thinkstock

Kako navodi, napori zvanične Moskve da parira američkoj moći bi mogli da izazovu novi "Hladni rat".

"Oni su veoma zabrinuti povodom toga da ih neko ograničava", rekao je Klaper obraćajući se Komitetu za oružane snage američkog Senata, prenela je agencija AFP.

Šef američkih obaveštajaca smatra da Rusija strahuje od toga da bi postavljanje raketnog odbrambenog sistema u Evropi moglo da negira pretnju koju ruski nuklearni arsenal predstavlja za Zapad.

"Mislim da su Rusi u osnovi paranoični u vezi NATO", rekao je Klaper.

"Tako da smatram da bi mnoge od tih agresivnih stvari koje Rusija radi iz raznih razloga, poput povećanja moći i stvaranja slike da su jednaki sa SAD, itd...mogle da se nastave i mogli bismo da se nađemo u još jednoj spirali sličnoj 'hladnom ratu", kazao je Klaper.

Odnosi između Vašingtona i Moskve su u poslednje vreme napeti zbog sporova oko proširenja NATO u istočnoj Evropi i ruske vojne intervencije u Siriji i Ukrajini, navodi AP.

Osim toga, Klaper je pred Komitetom za oružane snage SAD rekao da je Islamska država "ozbiljna pretnja" kao organizacija koja može da "usmeri i inspiriše napade na veliki broj ciljeva širom sveta".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: