Rajner: Hrvatska želi dobre odnose sa Srbijom

Hrvatska želi konstruktivne odnose sa Srbijom, rekao je predsednik hrvatskog Sabora Željko Rajner primajući u prvu posetu ambasadora Srbije Miru Nikolić.

Izvor: Tanjug

Sreda, 10.02.2016.

00:28

Rajner: Hrvatska želi dobre odnose sa Srbijom
Foto: GettyImages

Rajner je izjavio da se to prvenstveno odnosi na rešavanje pitanja nestalih i zatočenih, završetka procesa vraćanja imovine i arhivske građe, vraćanja kulturnog blaga i rešavanje pitanja granice na Dunavu, navodi se u saopštenju Sabora, a prenela je agencija Hina.

Predsednik Sabora je ukazao i na važnost rešavanja položaja hrvatske manjine u Srbiji u skladu sa Sporazumom o zaštiti manjina iz 2004. godine.

"Formiranjem nove skupštine i vlade nakon parlamentarnih izbora u Srbiji koji su predviđeni u aprilu ove godine, nadamo se da će se ove teme naći u središtu naših bilateralnih razgovora", istakao je Rajner.

On je takođe naglasio da Hrvatska ne prihvaća srpski Zakon o univerzalnoj jurisdikciji koji se primenjuje na hrvatske državljane, navodi se u saopštenju.

Radi se o zakonu po kojem je uhapšen i osuđen Veljko Marić i koji već neko vreme izaziva spor između Zagreba i Beograda.

Bivša vlada premijera Zorana Milanovića nekoliko je puta najavila da će preko Brisela tražiti promenu tog zakona.

"Srbija je svesna potrebe rešavanja otvorenih pitanja", rekla je ambasador Nikolić i izrazila nadu da će dosadašnja saradnja i stručna pomoć koju je Hrvatska pružila Srbiji na početku njenog pregovaračkog procesa sa Evropskom unijom i dalje nastaviti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: