"Zakon o stanovanju suprotan ljudskim pravima"

Odredbe Predloga zakona o stanovanju i održavanju zgrada nisu u potpunosti usaglašene sa Međunarodnim paktom o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima.

Izvor: B92

Sreda, 10.02.2016.

20:14

Foto: GettyImages

To su saopštile organizacije za ljudska prava koje su zbog toga izrazile duboku zabrinutost.

Predloženim zakonom nije propisano da se prinudna iseljenja mogu sprovoditi samo onda kada su iscrpljene sve druge mogućnosti kako to nalažu obaveze iz međunarodnih ugovora koje je ratifikovala Republika Srbija, navodi se u saopštenju.

Imajući ovo u vidu, predloženo zakonsko rešenje neće pružati odgovarajuću zaštitu pojedincima i grupama koje se nalaze u riziku od prinudnih iseljenja.

Takođe, kako se navodi, u predloženom tekstu zakona propuštena je prilika da se precizno definišu karakteristike adekvatnog alternativnog smeštaja koji je država dužna da obezbedi osobama koje su pogođene prinudnim iseljenjem a nisu u mogućnosti da sebi i članovima svoje porodice osiguraju krov nad glavom.

Koaliciju protiv diskriminacije čine: Centar za unapređivanje pravnih studija, Civil Rights Defenders, Labris – organizacija za lezbejska ljudska prava, CHRIS – Mreža odbora za ljudska prava, Udruženje studenata sa hendikepom, Gayten LGBT, PRAXIS i Regionalni centar za manjine.

Ove grupe zahtevaju od predlagača i narodnih poslanika da odustanu od usvajanja Predloga zakona o stanovanju i održavanju zgrada i vrate ga na doradu, jer Predlog usvojen bez javne debate, isključenosti stručne javnosti i organizacija za ljudska prava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: