NATO jača snage, ne želi sukob već dijalog s RUS

NATO radi na osetnom jačanju svojih odbrambenih i snaga na odvraćanju napada na istoku Evrope, uključujući daleko veće prisustvo američkih snaga.

Izvor: Beta

Utorak, 09.02.2016.

15:51

Default images
Foto: Beta/AP, arhiva

Ipak, atlantski saveznici ne žele sukob s Rusijom, ni hladni rat, već obnovu dijaloga s ciljem da se prevashodno u Ukrajini nađe političko, mirno rešenje krize.

To je uoči sutrašnjeg zasedanja ministara odbrane NATO u Briselu izjavio generalni sekretar Atlantskog saveza Jens Stoltenberg, koji je istakao da "što je NATO snažniji, predvidiviji, to pre može da pokrene politički dijalog s Rusijom".

Stoltenberg je potvrdio da je sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom razgovarao o mogućnosti da se ponovo sastane Savet za saradnju NATO-Rusija i podvukao da "NATO drži otvorenim kanal za politički dijalog s Rusijom". "Razgovaramo s Rusijom u različitim formatima i ravnima, jer smo uvereni da je nužno da se ima uvid u zbivanja, da se bude predvidiv", rekao je Stoltenberg.

"Mi ne tražimo sukob s Rusijom, ne želimo novi hladni rat, već da izbegnemo novi hladni rat i zato je ono što mi sad činimo srazmerno i odbrambeno i otud i dalje nastojimo da uspostavimo konstruktivnije odnose , utemeljene na većoj saradnji odnose sa Rusijom", podvukao je generalni sekretar NATO.

On je objasnio da jačanje vojnih snaga NATO duž granica "upravo pojačava potrebu da se opasnosti smanje i doprinosi transparentnosti i predvidivosti, kako bi se izbegli incidenti poput obaranja ruskog aviona, koji je narušio turski vazdušni prostor".

NATO na istoku Evrope, naveo je Stoltenberg, želi da uspostavi takve kopnene, pomorske i vazdušne snage za brzo uzvraćanje koje će biti u stanju da odgovore i koje takođe imaju "moć odvraćanja" vojnog napada.

Prema njegovim rečima, to se čini imajući u vidu "ispoljenu rusku odlučnost", osetno jačanje ruskih oružanih snaga, ruske manevre i to da je "Rusija pokazala da ne okleva ni u korišćenju oružanih snaga da zastraši susede i menja granice u Evropi, kao što je viđeno u Ukrajini i Gruziji".

Stoltenberg je istakao da je odluka SAD da četvorostruko povećaju budžetska izdvajanja za jačanje američkog vojnog prisustva na istoku Evrope "od velike važnosti, jer potvrđuje snažnu vodeću ulogu SAD u Evropi". Čelnik Atlantskog saveza je naveo da će NATO razmotriti zahtev SAD da iznad oblasti oko Sirije patrolira moćni avion za vazdušna osmatranja "avaks" i ponovo je kritikovao Rusiju zbog vojnih udara u Siriji, uz ocenu da to podriva napore za dijalog o političkom rešenju u toj zemlji.

Stoltenberg je zatražio da se obustave sukobi i ruski vazdušni udari i da sve strane rade na postizanju političkog rešenja za sirijsku krizu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: