Zamalo sudar dva Su-27 i Putinovog aviona?

Neki ruski mediji objavili su informaciju da se avion Tu-134 iz flote koja prevozi ruskog predsednika Vladimira Putina umalo sudario sa dva vojna lovca Su-27.

Izvor: Tanjug

Utorak, 09.02.2016.

14:55

Default images
Getty Images

Ipak, rusko Ministarstvo odbrane je demantovalo da je došlo do njihovog približavanja.

Ruski mediji su naveli da su pravu katastrofu sprečili su kontrolori leta sa moskovskog aerodroma Vnukovo, koji su u poslednjem trenutku preusmerili avion Tu-134.

"Rosijskaja gazeta" prenela je saopštenje Ministarstva odbrane da približvanja aviona nije bilo i da nema nikakvih podataka o tome da su prekršena pravila leta koja važe za vojne avione.

U Ministarstvu ističu da je let dva lovca obavljen prema ranije preciziranoj maršruti.

Neki ruski mediji su objavili da se incident dogodio 4. februara na nebu iznad Tverske oblasti, severozapadno od Moskve i da je avion Tu-134, koji pripada Specijalnom letačkom odredu "Rusija", zaduženom za prevoz visokih funkcionera, među kojima su i predsednik i premijer Rusije, poleteo je sa aerodroma Vnukovo i da u njemu nije bio niko od zvaničnika, već samo redovna posada.

Avion je poleteo oko 11 sati ujutro ka Sankt Petersburgu, i posle nekoliko minuta leta bio je na visini od 10.000 metara iznad sela Pačinok u Tverskoj oblasti.

U isto vreme, dva lovca Su-27 iz vojne vazdušne baze Hatilovo bila su na redovnom trenažžnom letu, takođe na 10.000 metara i skrenuli su ka rejonu sela Pačinok.

Kontrolori leta na Vnukovu primetili su da se lovci velikom brzinom od 1.300 kilometara na sat približavaju putničkom avionu, naredili su posadi Tu-134 da počne da se spušta. Kako tvrde ruski mediji, samo nekoliko sekundi delilo je avione od sudara.

Lovci su preleteli iznad Tu-134 i nastavili ka aerodromu Besovec u Karelskoj oblasti, a putnički avion odleteo je ka Sankt Petersburgu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: