Bivši saradnik MI6: Asadova vojska blizu pobede

Zahvaljujući ruskoj podršci, vojska Bašara Asada našla se blizu pobede u Siriji, piše u članku za Hafington post bivši saradnik MI6 Alister Kuk.

Izvor: B92

Utorak, 09.02.2016.

09:15

Bivši saradnik MI6: Asadova vojska blizu pobede
foto: Getty Images

Početkom februara sirijska vojska je presekla glavne kanale snabdevanja militanata na severu Alepa koji vode iz Turske. Nastavljajući ofanzivu, snage Bašara Asada će uskoro opkoliti teroriste u Alepu. Ako se sirijska vojska ujedini sa Kurdima, skoro sve snage Nusra fronta i Islamske države naći će se u „kotlu“.

Na granici sa Turskom ostaće samo jedan koridor koji kontroliše Islamska država, koji mogu prekinuti sirijski Kurdi koji se nalaze istočno od Eufrata. Iako je Ankara izjavila da im neće dozvoliti da pređu zapadnu obalu reke, sami Kurdi ne isključuju ovakav razvoj situacije, piše bivši britanski obaveštajac Alister Kuk.

Moskva je dala na znanje da namerava da prekine sve kanale između Turske i Sirije koje kontrolišu teroristi. Ministarstvo odbrane Rusije je pre neki dan izjavilo da poseduje dokaze da je Turska izvršila invaziju na teritoriju Sirije. Autor članka ne isključuje mogućnot da je to bilo upozorenja ruske strane Ankari. Ako Turska zaista počne vojne akcije u Siriji, NATO će je samo na rečima podržati, dok će Rusija imati očiglednu prednost u vazduhu, piše Kuk.

“Ako se direktno govori, situacija u Siriji, po svemu sudeći, ne razvija se prema pukotini, kako su izjavljivali mnogi zapadni političari, već u stranu očiglednog vojnog završetka“, naglasio je autor članka. Pregovarački sto, po njegovim rečima, nalazi se, ne u Ženevi, već „na bojnim poljima u Idlibu i Alepu“.

Na kraju Sirija može postati jaka regionalna država, dok će Rusija i Iran biti pobednici, smatra Kuk. Zapadnim zemljama, koje su navikle na neodređene završetke sopstvenih vojnih intervencija, neće biti lako da to prihvate, zaključio je autor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

20 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: