Komandant Sokoli: Delimično sam kriv

Na suđenju “kumanovskoj grupi“ za terorizam, prvooptuženi Sami Ukšimi, zvani komandant Sokoli, izjavio je danas da je delimično kriv za delo za koje ga terete.

Izvor: B92

Utorak, 09.02.2016.

18:12

Komandant Sokoli: Delimično sam kriv
Foto: Beta/AP, arhiva

Ukšimi je rekao da je bio deo grupe, ali da se ne oseća krivim za terorizam.

Ostali optuženi negiraju krivicu, a neki tvrde da nikad nisu bilu u Kumanovu, ni u Gošincu 21. aprila kada je naoružana grupa napala karaulu na makedonskoj granici, razoružala policajce i odnela oružje.

Tužilastvo je pre toga tvrdilo da je “kumanovska grupa”o dgovorna za sukob sa policijom u maju prošle godine u Kumanovu, i da je pre toga, u aprilu 2015. napala i policijsku stanicu u Gošincu.

Prema optužnici, “kumanovska grupa” je napala policijsku karaulu u Gošincu 21. aprila, kako bi došla do oružja kojima raspolažu makedonske policijske snage.

Kao odgovor na taj napad makedonske policija je 9. maja u Kumanovo poslala specijane jedinice da preteresu usumnjičene . Kada s policija približila “Divom naselju” optuženi su bacili ručnu bombu, a nakon toga su počeli pucati na policiju. Sukob policiije i “kumanovske grupe” je trajao ceo dan.

Pred Vrhovnim sudom u Skoplju je, uz jake mere obezbeđenja, počelo suđenje za terorizam grupi od 30 muškaraca albanske nacionalnosti poznatoj kao ; “kumanovska grupa”. Suđenje se, kako je objašnjeno, održava u Vrhovnom sudu kako bi se obezbedili uslovi za proces.

Suđenje je počelo iznošenjem uvodne reči tužilaštva koje je tvrdilo kumanovska grupa koja se 9. i 10. maja sukobila sa makedonskom policijom u Kumanovu, funkcionisala na tri nivoa. U tim sukobima poginulo je osam policajaca i 10 pripadnika kumanovske grupe.

Prvi nivo, prema tužilaštvu, bila je komandna struktura, drugo nivo, logistika, a treći nivo obuhvata članove grupe koji su učestvovali u oružanom sukobu. Prema tvrdnjama tužilaštva prvi i treći nivo činili su ljudi koji žive na Kosovu, dok je drugi nivo, logistika bila iz Makedonije.

Tužilaštvo tvrdi i da je kumanovska grupa duže vreme planirala i spremala akciju u Kumanovu, a da će se u toku suđenja otkriti motivi terorističkog akta.

Pre početka suđenja advokati optuženih tražili su odlaganje kao i psihijatrijko veštačenje za optužene, ali je sud odbacio njihove zahteve. Na početku suđenja optuženi su se izjasnili da se ne osećaju krivi za terorizam i terorističko organizovanje.

Ispred Suda i u samoj zgradi bilo jako policijsko obezbeđenje, a svi koji prisustvuju suđenju, pre ulaska u zgradu temeljno su proveravani. U vreme dovođenja optuženih Sud su nadletali policijski helikopteri.

Pred sudom je bio i kosovski ambasador u Makedonij Ilber Hisa.

Sudski proces počeo je tačno devet meseci nakon što su se u kumanovskom “Divom naselju” pripadnici "kumanovske grupe" sukobili sa specijalnom policijom. U dvodnevnim sukobima, 9. i 10. maja poginulo je osam policajaca, a 42 su teško povređena. U policijskoj akciji je poginulo i 10 pripadnika kumanovske grupe.

Za terorizam je optuženo ukupno 30 pripadnika te grupe. Najveći deo njih su državljani Kosova, a za terorizam su optuženi i jedan državljanin Albanije i jedan nemački državljanin.

Prvooptuženi je Sami Ukšimi, zvani komandant Sokoli, a drugi na listi optuženih je Andi Krasnići iz Mališeva. Ukšimija i Krasnićija optužnica tereti da su bili vođe kumanovske grupe, dok su ostala dvojica vođa i organizatora napada u Kumanovu Mirsad Ndrecaj poznat kao komandant Nato i Rizaj Beg ubijen u policijskoj akciji.

Pre početka suđenja advokati optuženih tražili su odlaganje kao i psihijatrijsko veštačenje za optužene ali je sud odbacio njihove zahteve.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: