"Dodik pokazao politički kukavičluk"

Predsednik SDS Mladen Bosić izjavio je da je odustajanjem od referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH predsednik RS Milorad Dodik pokazao "politički kukavičluk".

Izvor: B92

Utorak, 09.02.2016.

17:10

Default images

"Mislim da je posle deset godina to i kraj priče o sprovođenju referendum o samostalnosti RS i da od toga nema ništa dok su Dodik i ova vlast na svojim položajima", rekao je Bosić na konferenciji za novinare.

Lider SDS-a je istakao da je njegova stranka bila u pravu kada je tvrdila da referendum o državnom pravosuđu neće biti sproveden, zbog čega nije ni glasala za njegovo održavanje u Narodnoj skupštini RS.

On je odbacio Dodikove tvrdnje da bi funkcioneri SDS-a, koji su na vlasti u pojedinim opštinama u RS, opstruisali referendum.

"Čista je laž da se referendum neće održati jer opozicija ne podržava njegovo sprovođenje ili što bi opozicija opstruisala održavanje referendum", rekao je on.

Bosić je rekao da je Dodik svojim aktivnostima "urušio" ustavni položaj Narodne skupštine RS koja po Ustavu i zakonu ima eksluzivno pravo da donese odluku o održavanju referendum.

"Nigde se ne pojavljuje uloga predsednika Republike oko toga i svojim aktivnostima o nesprovođenju odluka parlamenta, Dodik je praktično marginalizovao demokratski kapacitet Skupštine, pa i svoje poslanike koji su glasali za njegov predlog o provođenju referenduma", kazao je Bosić.

Narodna skupština RS je na Dodikovu inicijativu 15. jula prošle godine donela odluku da se održi referendum o radu državnog suda i tužilaštva, kao i o odlukama koje su nametnuli visokipredstavnici u BiH.

Prema Bosićevim rečima, Dodik je na taj način još jednom potvrdio da ne može da ispuni nijedno obećanje dato građanima RS.

"Dodik je svojim činjenjem i nečinjenjem omogućio protivpravni imovinsku korist sebi i drugim osobama", ocenio je Bosić, dodajući da Dodik više "nije kredibilan političar, on manipuliše i laže javnost".

Lider SDS-a je rekao da bi sada trebalo da se otvore pitanja o tome zašto u RS propadaju banke, zašto je u tom entitetu najniža penzija u BiH i zašto nema borbe protiv korupcije i kriminala.

Bosić je naglasio da SDS ima velike primedbe na rad Suda i Tužilaštva BiH, posebno kada je reč o procesuiranju osoba koje su počinile ratne zločine nad Srbima i istragama u vezi s velikom aferama kriminala i korupcije u BiH.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

22 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: