"Poraz za mene ako nisam prvi na crnoj listi SAD"

Predsednik RS Milorad Dodik izjavio je da bi doživeo kao lični poraz ako nije prvi na "crnoj listi" bosanskohercegovačkih političara, koju, navodno, prave SAD.

Izvor: Beta

Utorak, 09.02.2016.

16:13

Foto: Tanjug, arhiva

"Ukoliko je tačno da ambasador SAD u BiH najavljuje crnu listu za političare, to nije ništa novo. Ako nisam prvi na listi, onda je to za mene poraz", rekao je Dodik novinarima u Doboju.

On je rekao da je apsolutno nedostojno jedne velike zemlje poput SAD da se njihov ambasador otvoreno meša u unutrašnje stvari bilo koje zemlje, pa i BiH.

"Mi imamo izvorni legitimitet i koga će oni staviti na tu listu, apsolutno me ne zanima. To su priče u poslednjih 20 godina, stalno neke liste, stalno nešto, ko god je od tih ambasadora frustriran, ne može da ostvari svoje nakaradne ideje, odmah pričaju o nekim listama, pa neka pričaju to je njihov problem", naveo je Dodik.

Mostarski Dnevni list objavio je tekst u kojem je naveo da je krajem decembra prošle godine američka ambasadorka u BiH Morin Kormak izjavila je da je "korupcija rak-rana BiH koja uništava srž zemlje i najveća je prepreka u nastojanju građana da sebi obezbede bolji život".

"Bilo bi sjajno objaviti listu od deset najodgovornijih osoba za korupciju u BiH, a čini se da svi ovde već znaju ko su ti ljudi", rekla je Kormakova.

U tekstu se navodi da je mesec i po nakon što je to saopštila, uticajni američki senator Rodžer Viker zatražio od administracija predsednika SAD Baraka Obame da povuče konkretne poteze i kazni političare iz BiH koji su akteri korupcije.

Govoreći o Zakonu o policiji i unutrašnjim poslovima, za koji nije potpisao ukaz o proglašenju, jer podrazumeva da sastav policije RS bude zasnovan na popisu stanovništva iz 1991. godine, Dodik je rekao da taj popis uopšte nije legalizovan.

"On nije usvojen na skupštini tada, ja sam bio poslanik Skupštine BiH i, između ostalih, i taj popis kojim su spekulisali Muslimani bio je razlog, inicijalna kapisla za rat. Nikada nije usvojen kao zvaničan, a sada to pokušavaju da postave kao zvaničan podatak. Sve se pokušava nakaradno uraditi", naveo je predsednik RS.

Predstavnici vladajućeg bloka uz podršku bošnjačke koalicije Domovina nedavno su usvojili novi Zakon o policiji i MUP RS, prema kojem je struktura policije trebalo da bude zasnovana na popisu stanovništva iz 1991. godine.

Nakon što je opozicija optužila Dodika i njegovu stranku da su time izdali srpske nacionalne interese, on je odbio da potpiše ukaz o proglašenju tog zakona i vratio da parlamentu na ponovno razmatranje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: