Šabac: Učestali napadi na medicinske radnike

Nije prošlo ni mesec dana od ubistva medicinske sestre, a u Šapcu je jutros pacijent nožem napao medicinskog tehničara u ambulanti Hitne pomoći.

Izvor: B92

Utorak, 09.02.2016.

20:18

Šabac: Učestali napadi na medicinske radnike

Ovakvi nemili događaji otvaraju pitanje o bezbednosti na radu.

"Noćas oko četiri sata došao je pacijent, hteo je uput na odeljenje i u momentu je zamoljen da sačeka, međutim on je insistirao i napao je našeg kolegu nožem. Sva sreća pa je naš kolega uspeo da se odbrani od dotičnog pacijenta i uspeo je da ga savlada. Pozvana je policija koja je izašla na teren i reagovala", navodi Snežana Mitrović iz šabačke Hitne pomoći.

Zaposleni u šabačkoj hitnoj pomoći kažu da se zbog ovih napada osećaju nesigurno na poslu.

Posle ubistva medicinske sestre ministar zdravlja Zlatibor Lončar formirao je radnu grupu koja će analizirati sve napade na medicinske radnike u poslednjih godinu dana. U ministarstvu zdravlja kažu da hoće sistemski da reše problem bezbednosti, najpre inicijativom za izmenu zakona o krivičnom postupku, gde žele da se preciznije i bolje definiše status zdravstvenih radnika.

"Pošto se radi o sistemskim izmenama mi pokušavamo da trenutno rešimo u kapacitetima koje trenutno imamo sa našim redarskim službama, sa našim privatnim obezbeđenjima koja takođe imamo u određenom broju ustanova na teritoriji republike Srbije, da jednostavno sa postojećim kapacitetima da rešimo bezbednost zdravstvenih radnika", kaže Branislav Vekić, sekretar Ministarstva zdravlja.

I dok zdravstveni radnici pokušavaju sistemski da reše problem bezbednosti, taksisti su i dalje potpuno nezaštićeni. O njihovoj bezbednosti govori se samo kada neko bude ubijen, kao Čedomir Popović. Taksisti su raznim protestima i okupljanjima pokušali da dobiju status službenog lica, ali su i na druge načine pokušavali da se zaštite.

"Postoji ideja u saradnji sa gradskom skupštinom odnosno gradonačelnikom i državom da se investira u GSP, jer se ne radi samo o bezbednosti vozača već i putnika. Na taj način možete da vidite i koji taksi je vozio, gde je vozio, gde je uključio, gde isključio taksimetar, koliko je bilo za naplatu", kaže Milan Bojić iz "Beogradskog taksija".

Inače, GPS sistem i panik taster su funkcionisali jedno vreme, ali je firma preko koje je to rađeno propala, pa je propao i taj vid zaštite. Takođe je postojala ideja ugradnje neprobojnog stakla između vozača i putnika, ali se odustalo zbog cene ugradnje, koja je često bila veća od vrednosti vozila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: