"Pirot treba da dobije status grada"

Predsednik opštine Pirot Vladan Vasić izjavio je da bi ta opština trebalo da dobije status grada.

Izvor: Beta

Utorak, 09.02.2016.

09:06

Tanjug

On je rekao da očekuje da uskoro bude usvojena izmena zakona o teritorijalnoj organizaciji kojim je predviđeno da opština Pirot, Vršac i Kikinda dobiju status grada.

Pre pet godina 7.000 Piroćanaca potpisima je podržalo inicijativu da Pirot dobije status grada, a u više navrata Inicijativni odbor pokušao je da se kod nadležnih organa izbori za ovu promenu.

U skupštinsku proceduru ušao je predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o teritorijalnoj organizaciji kojim je predviđeno da opština Pirot, Vršac i Kikinda dobiju status grada.

Predsednik opštine Pirot Vladan Vasić rekao je Agenciji Beta da su posle incijative i prikupljenih potpisa građana sa fakultetom iz Niša pre pet godina urađene kompletne analize koje pokazuju da Pirot, iako nema 100.000 stanovnika, zaslužuje da dobije status grada.

"Za to imamo potencijala. Inicijativu je podnela i opština Kikinda. Sada se priključio i Vršac, a predlagač je poslanik iz Kikinde Branislav Blažić. Zahvaljujem mu u ime građana opštine i pozivam sve poslanike da podrže ovaj predlog. Ovo su tri grada koja su ekonomski razvijena i nema nikakvog razloga da ne dobiju status grada", rekao je Vasić.

Prema njegovim rečima, u ovom trenutku nema velike razlike između opštine i grada, osim što je umesto predsednika opštine gradonačelnik, a umesto predsednika SO, predsednik Gradske skupštine i Gradsko veće.

"To je priznanje za Pirot. Ukoliko dođe do dalje decentralizacije Srbije, sigurno je da će gradovi dobijati i neke nove nadležnosti. Pominje se i izmena zakona o lokalnim izborima i da se gradonačelnici biraju direktno za šta se godinama zalažem", rekao je Vasić.

On je kazao da neće predlagati da "budući grad bude podeljen na opštine".

"Bićemo grad kao celina. Necelishodno je da gradovi poput Pirota imaju više opština, veći broj odbornika i više predsednika skupština. Dobijanjem statusa grada Pirotu se otvaraju mogućnosti za dalji razvoj i dolazak investitora pošto se nalazimo na Koridoru 10", rekao je Vasić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: