Austrijska ministarka kritikuje GR zbog izbeglica

Ministarka unutrašnjih poslova Austrije Johana Mikl-Lajtner kritikovala je zvaničnu Atinu zbog nedovoljne zaštite granice od strane grčke obalske straže.

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.02.2016.

23:47

Default images
Foto: Beta/AP, arhiva

Ona je zameniku šefa grčke diplomatije Nikosu Ksidakisu postavila pitanje "zašto je političko rukovodstvo Grčke na stavu da ne može svoju morsku flotu da upotrebi u obavljanju civilnih zadataka, na primer kontrola spoljne granice EU".

Za druge zemlje je potpuno normalno da vojska pruža podršku u obezbeđivanju granica, poručila je Mikl-Lajtner, podsećajući da su Nemačka i Italija u Mediteran upićivali svoje vojne brodove u savladavanju talasa izbeglica.

Ministarka unutrašnjih poslova Austrije je ukazala na aktuelni izveštaj o Ssengencu u kojem se iznose velike kritike na račun grčkog rukovodstva.

"Sada se radi o tome šta grčka vlada planira kako bi pod kontrolu stavila zajedničku spoljnu granicu EU, naravno uz podršku cele Unije, naglasila je Mikl-Lajtner.

Ona je podvukla da je jasno da je premalo brodova do sada korišćeno i da se Austrija ne može osloniti na Grčku pa je zbog toga započela razgovore sa državama duž balkanske rute, u cilju smanjenja pritiska sa juga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: