Del Ponte: Ruska intervencija u Siriji dobra stvar

Bivša tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte, koja trenutno radi na istrazi kršenja ljudskih prava u Siriji, podržala je ruske vazdušne napade na teroriste

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.02.2016.

20:50

Del Ponte: Ruska intervencija u Siriji dobra stvar
Screenshot

"Sve u svemu, mislim da je ruska intervencija dobra stvar, jer konačno neko napada te terorističke grupe", rekla je Del Ponteova u intervjuu švajcarskoj televiziji RTS, a prenela je agencija AFP.

Ona je među te terorističke grupe uvrstila takozvanu Islamsku državu i Al Nusra front.

Bivša haška tužiteljka a sadašnja članica Komisije Ujedinjenih nacija za istragu o Siriji je ipak dodala da Rusi "izgleda ne prave dovoljnu razliku između terorista i drugih, a to nije dobro".

Rusija je prošle godine pokrenula vazdušnu kampanju u Siriji na poziv sirijskog predsednika Bašara Asada, navodeći da gađa ID i druge džihadističke organizacije. Zapad, međutim, optužuje Rusiju da usmerava napade na umerenu opoziciju.

Del Ponteova (66) je takođe istakla kako smatra da Asad treba da bude uključen u mirovne pregovore.

"Ako želite prekid vatre, ako želite mir, prvo treba da pregovarate sa vladom", navela je Del Ponteova, istakavši da je pokojni predsednik Srbije Slobodan Milošević već bio pod istragom kad je sklopljen sporazum u Dejtonu 1995, kojim je okončan rat u Jugoslaviji.

Organizacija za ljudska prava Hjuman rajts voč navela je u svom izveštaju da su u rusko-sirijskim vojnim operacijama u Siriji korišćene međunarodno zabranjene kasetne bombe.

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je ranije danas u Ankari da je užasnuta zbog patnji koje su izazvale ruske vazdušne operacije u Siriji. Opširnije u posebnoj vesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: