"Rat protiv ID može da znači povratak Al Kaide"

Američki bezbednosni zvaničnici upozoravaju da rat protiv Islamske države kao rezultat može da donese jačanje Al Kaide.

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.02.2016.

18:33

foto: Beta/AP

Nekada najveći američki neprijatelj koristi konstantne napade na položaje Islamske države kako bi ojačao svoje redove i pripremio nove akcije.

U bezbednosnim krugovima govori se da je moguća pobeda nad paravojnom formacijom koja deluje u Siriji i Iraku “zamazala oči“ Vašingtonu, koji ne uviđa da se Al Kaida ponovo rađa.

Sirijsko krilo organizacije koju je nekada predvodio Osama bin Laden, poznato pod imenom Džabat al Nusra nije na direktnoj meti napada koalicije koju predvode SAD.

“Poslednjih dana položaji Al Kaide u Siriji su pod napadima u Alepu, a američki zvaničnici prate situaciju, kako bi uvideli da li će se održati blizak odnos al Kaide sa sirijskim snagama, čak i ukoliko su borci primorani da pobegnu sa prve linije fronta“, piše Dejli bist.

Neimenovani zvaničnik američke vojske rekao je tom portalu da postoji velika zabrinutost zato što Džabat al Nusra i Al Kaida polako jačaju svoje snage, kao i da bi vazdušni napadi i haos u Siriji mogli da im ostave otvorena vrata za nove akcije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: