Pretnje između SAD i Izraela zbog vojne pomoći

Tri runde pregovora Izraela i SAD o novom paketu vojne pomoći jevrejskoj državi nisu urodile plodom i dve strane sada prete jedna drugoj.

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.02.2016.

11:15

Default images
Foto: Beta, AP

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu najavio je u nedelju da će sporazum odložiti do predsedničkih izbora u SAD, ako se ne ispune bezbednosne potrebe Izraela.

Amerikanci su uzvratili da izbor novog predsednika SAD neće doneti bolji dogovor. Oni su upozorili da se situacija budžetom neće poboljšati.

"Čak i dok se borimo sa posebnim izazovima u budžetu, posvećenost ove administracije bezbednosti Izraela je takva da smo spremni da potpišemo memorandum o razumevanju koji će predstavljati najveću jednostranu obavezu vojne pomoći jednoj zemlji u istoriji SAD", izjavio je anonimni američki zvaničnik za izraelski list "Harec".

On je dodao da Izrael naravno može da čeka na novu adminstraciju da finalizuje memorandum, ako ne bude zadovoljan.

"Međutim, mi bismo upozorili da se budžet SAD po svoj prilici neće poboljšati za jednu do dve godine i Izrael sigurno neće naći predsednika koji je posvećeniji bezbednosti Izraela od predsednika Obame", zaključio je anonimni zvaničnik.

On je objasnio da izazov za SAD u ovom trenutku ne predstavlja samo strana pomoć, već i troškovi za domaće potrebe.

Podsetio je takođe da Izrael trenutno prima više od 50 procenata strane vojne pomoći koju SAD obezbeđuju širom sveta.

"Uprkos ograničenjima u (budžetu), na osnovu ekstenzivnih konsultacija s Izraelom o njegovom pretećem okruženju i pomnim diskusijama sa vladom SAD o izraelskim bezbednosnim potrebama, uvereni smo da novi memorandum može da ispuni najviše izraelske bezbednosne zahteve", rekao je on, istakavši da ni jedna druga administracija SAD nije učinila više od Obamine za bezbednost Izraela.

Na osnovu postojećeg memoranduma, potpisanog pre deset godina, SAD su za taj period obezbedile preko 30 milijardi dolara pomoći. Izraelska strana sada traži da se ta pomoć poveća sa tri za dodatnih četiri do pet milijardi godišnje.

Netanijahu je ponovio stav Izraela da je sporazum velikih sila o ukidanju sankcija Iranu loš i da je Izraelu obećana veća pomoć kako bi se suprostavio opasnosti koju ta zemlja predstavlja.

Izraelski zvaničnici kažu da se pregovori s Amerikancima "teški i složeni" i da će možda biti potreban sastanak Netanjahua i Obame kako bi se postigao dogovor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: