"Nećemo dozvoliti da ZSO bude besmislena NVO"

Srpska strana neće dozvoliti da se Zajednica srpskih opština svede na neku besmislenu nevladinu organizaciju.

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.02.2016.

15:15

Default images
Getty Images

To je rekao predsednik Srpske liste Slavko Simić i naveo da je to jasno poručio na sastanku predsednice Kosova Atifete Jahjage sa liderima kosovskih političkih partija.

"Imamo obavezu prema srpskoj zajednici na Kosovu i Metohiji da svaki element sporazuma o ZSO, koji je potpisan u Briselu, bude sproveden u potpunosti", rekao je Simić za agenciju Beta.

Prema njegovoj oceni, postoji ozbiljna tendencija kod kosovske opozicije da se izoluje srpska zajednica na Kosovu i Metohiji.

"Mi ne želimo da budemo konzervativni. Do sada smo se distancirali od političkih nesuglasica vlasti i opozicije, ali ako se zaista bude doveo u pitanje sporazum o ZSO mi nećemo dozvoliti da se od ZSO napravi besmislena nevladina organizacija", rekao je Simić.

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga sastala se danas u Prištini sa liderima vladajuće koalicije na Kosovu Isom Mustafom, Hašimom Tačijem i Slavkom Simićem, kao i sa Ramušom Haradinajem, liderom opozicione Alijanse za budućnost Kosova, sa kojima je razgovarala o prevazilaženju političke blokade na Kosovu.

Simić je rekao da je na sastanku istakao da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine u interesu svih.

Predsednik Srpske liste je ocenio da, prema onome što su na sastanku sa Jahjagom rekli lideri vasti i opozicije, proizlazi da su vladajuće partije spremne da se politička kriza prevaziđe, a da opozicija želi da se ide na izbore, kao i da su sporazum o ZSO i demarkacija granice sa Crnom Gorom samo izgovor kako bi se manipulisalo građanima.

"Ja sam svedok da Ramuš Haradinaj, koji je došao u ime opozicije, sporazum o ZSO i demarkaciji granice sa Crnom Gorom koristi samo kao izgovor. Haradinaj na samom sastanku nije spomenuo ni ZSO, ni demarkaciju granica, već je spominjao korupciju, vladavinu prava, institucionalnu krizu, korupciju u pravosudnom sistemu... Haradinaj je postavio jedan ultimativni zahtev - da se raspusti Skupština Kosova i da se na izbore ide u martu ili aprilu", rekao je Simić za Betu.

Prema njegovim rečima, Haradinaj je takođe zahtevao da se izvrše izborne reforme kako bi se predsednik Kosova birao voljom građana, a ne voljom poslanika u Skupštini Kosova.

Simić je kazao da je na sastanku rekao da i, ukoliko se raspišu izbori i ukoliko na vlast dođe sadašnja opozicija, svi sporazumi sa Beogradom postignuti u Briselu, uz posredovanje EU, moraju biti sprovedeni.

Upitan da li je Srpska spremna za eventualne nove izbore Simić je odgovorio da je ta lista jedinstvena.

"Mi i dalje imamo dobru komunikaciju sa Vladom Srbije i Kancelarijom za Kosovo i Metohiju. Srpska lista, dakle, ne odustaje od svojih principa, odnosno da zajedno učestvujemo u svakom izbornom procesu i da jedinstveno nastupamo i u Skupštini i Vladi Kosova", rekao je Simić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: