Jahjaga pokušava da "pomiri" kosovske lidere

Funkcioneri kosovskih stranaka sastaće se u kabinetu predsednice KiM Atifete Jahjage kako bi pronašli rešenje za deblokadu rada parlamenta.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 08.02.2016.

00:25

Jahjaga pokušava da
foto: Beta

Na sastanku će učestvovati lider DPK Hašim Tači, DSK Isa Mustafa, AZB Ramuš Haradinaj i predsednik Srpske liste Slavko Simić.

Poziv za sastanak predsednica Jahjaga je u petak svim liderima parlamentarnih stranaka, kako onima koji su deo vladajuće koalicije tako i opozicije, uputila poziv za zajednički sastanak na kojem bi se razgovaralo o izlasku iz sadašnje situacije. Istog dana predstavnici pokreta Samoopredeljenje i Incijative za Kosovo izjasnili su se protiv sastanka, a kao jedini razlog eventualnog učešća naveli su mogućnost da se na sastanku razgovara o zakazivanju prevremenih parlamentarnih izbora.

Od opozicionih stranaka jedino je lider Alijanse za budučnost Kosova Ramuš Haradinaj odlučio da učestvuje na sastanku kod predsednice.

Tu su odluku u vrhu Samoopredelenja ocenili kao flirtovanje Haradinaja sa Mustafom i Tačijem, na šta je on odgovorio da će se odazvati pozivu predsednice Kosova kako bi predstavio zahteve ujedinjene opizicije da je izlazak iz sadašnje situacija raspisivanje prevremenih parlamentarnih izbora i donošenje odluke da se predsednik Kosova bira glasovima gradjana a ne da kao do sada da ga bira Skupština Kosova.

Pored šefa kancelarije EU na Kosovu Samuela Žbogara i ambasadora SAD na Kosovu Grega Delavijea, koji će, kako javljaju prištinski mediji, biti i posmatrači, poziv Jahjage su visoko ocenili i izvestilac za Kosovo u Evropskom parlementu Ulrike Lunaček i Demokratski institut Kosova.

Politički analitičari u Prištini smatraju da je teško očekivati da će na sastanku kod Jahjage doči do približavanja stavova vladajuće koalicije i opozicije, ali se on vidi kao početak razgovora koji može dovesti do pronalaženja rešenja za izlazak iz sadašnje situacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: