Mali: Nisam pročitao preporuku Jankovića

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali rekao je da nije pročitao preporuku ombudsmana u kojoj on predlaže razrešenje načelnika Komunalne policije Nikole Ristića.

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.02.2016.

16:23

Mali: Nisam pročitao preporuku Jankovića
Tanjug

On je rekao da će doneti odluku o eventualnoj smeni Ristića kada bude proučio preporuku, a za to ima 60 dana.

Podsetimo, Janković je utvrdio da je u postupanju Komunalne policije Beograda prema novinarskoj ekipi Mreže za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) 21. oktobra 2015. godine bilo nedostataka, od kojih se najznačajniji odnose na nezakonito oduzimanje predmeta i brisanje snimaka iz foto-aparata.

Odgovarajući na pitanje novinara, Mali je rekao da mora da pročita preporuku, ali i istakao da je već uputio javno izvinjenje.

“Mi smo proveli disciplinski postupak protiv osobe koja je direktno učestovala u tom incidentu, on je suspendovan i umanjena mu je plata. Videćemo šta i kako će biti u toj preporuci, ja je još nisam pročitao, imamo 60 dana da reagujem, pa ćemo da vidimo“, rekao je Mali.

Dobro je što se gradonačelnik izvinio, ali nije dovoljno, kaže zaštitnik građana Saša Janković. Učinjeni su veliki propusti, a Komunalna policija ne samo da nije reagovala nego je njen načelnik odbio saradnju sa zaštitnikom građana.

“Nije dovoljno samo da komunalni policajac koji je nešto uradio odgovara jer je to učinio u prisustvu svojih šefova, sprovodeći stavove svojih šefova. Radilo se o novinarima, radilo se o nezakonitoj upotrebi fizičke sile, radilo se o pretnji oštećivanjem opreme, radilo se o nezakonitom brisanju snimaka... Mnogo toga je urađeno loše...“, navodi Janković.

Zbog brojnih propusta načelnik Komunalne policije Beograda Nikola Ristić mora da bude smenjen, stav je Jankovića. Ombudsman dodaje da je sada na upravi grada da postupi onako kako smatra da je savesno i odgovorno.

“Neka svako uradi svoj posao kako mu savest i struka nalaže, a rezultate će građani pratiti“, dodaje Janković.

On podseća da retko donosi ovakve vrste preporuka, za gotovo osam godina mandata samo je četiri puta doneo preporuku za razrešenje državnog funkcionera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: