Od Franje Josifa do Sebastijana Kurca...

"Mojim narodima!", bile su prve reči manifesta cara Franje Josifa 1914. godine, kada je Austrougarska objavila rat Srbiji.

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.02.2016.

16:16

Od Franje Josifa do Sebastijana Kurca...

Danas, posle sto godina, mnogo toga je drugačije. Austrija sa Srbijom ima trgovinsku razmenu od 850 miliona evra i politički je podržava na putu ka Evropskoj uniji.

Za Dragana Đukanovića iz Centra za spoljnu politiku poseta austrijskog šefa diplomatije znači mnogo za ceo region.

“Austrija se pokazala kao neko ko želi da stabilizuje prilike u regionu, a što se tiče Srbije, svakako je veoma bitan spoljnotrgovinski partner, a druga stvar, veliki broj Srba živi u Austriji“, kaže Đukanović.

Direktor Instituta za noviju istoriju Srbije Mile Bjelajac kaže da su ekonomske veze dve zemlje odlične, međutim, dodaje da je vidljivo da posle jednog veka Austrija pokušava i politički da umnogome utiče na region čiji je veliki deo nekada bio pod vlašću Habsburške monarhije.

“Sećanje u nekim trenucima proplamsa i preti da poništi sve pozitivne korake koji su postignuti u nekom periodu. Ja mislim da je osnovni preduslov za dobre odnose sa svima u susedstvu, pa i bližem kao što je to Republika Austrija, da se primenjuju i da se poštuju isti standardi oko istih pitanja“, ističe Bjelajac.

A da su u današnjem uzburkanom svetu, kada ponovo jača polarizacija na relaciji Istok-Zapad, isti međunarodni igrači na prostoru Balkana i dalje aktivni, slmatraju oba sagovornika.

Oni, međutim, drugačije vide tu ulogu.

“Na Balkanu se uvek nekako prelamala sudbina čitavog kontinenta. Očigledno je da je takva situacija i danas. Ali je evidentno, ipak, da se region kreće u kontekstu evroatlantskih integracija, tako da se nekakav ishod u tom smislu i može predvideti“, kaže Đukanović.

“Jedna tradicija, s jedne strane stare Austrougarske ili mentalitet koji je ona ostavila, s druge strane Turske, vidimo da se mešaju na ovom prostoru. Kod istoričara svakako postoji jedna osetljivost prema tome“, kaže Bjelajac.

Jedno od važnih pitanja tokom balkanske turneje za Sebastijana Kurca biće i rešavanje problema migranata, pri čemu su upravo zemlje na ovom prostoru poslednje države za prolaz pre nego što izbeglice uđu u Evropsku uniju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: