Češka: Šest miliona dolara za otkup otetih žena

Češka vlada isplatila je otkup od šest miliona dolara da bi obezbedila oslobađanje dve žene koje su bile otete u Pakistanu, objavio je češki list "Respekt".

Izvor: Tanjug

Nedelja, 07.02.2016.

22:32

Češka: Šest miliona dolara za otkup otetih žena
Getty Images

U martu 2013. godine u pakistanskoj jugozapadnoj provinciji Balučistan, u blizini granice sa Avganistanom i Iranom, bile su otete dve Čehine, studentkinje psihologije - Hana Humpalova i Antonija Hrastecka, koje su tada imale 24 godine.

Ubrzo pošto su bile otete, objavljen je video snimak u kom su pozvale na oslobađanje pakistanske naučnice Afije Sidikvi, koja je u SAD završila u zatvoru pod optužbom da ima veze sa teroristima.

Posle dve godine provedene u zatočeništvu, češki premijer Bohuslav Sobotka je objavio da su devojke oslobođene i da su se vratile u Prag 28. marta 2015. godine.

Nedeljnik "Respekt", u izdanju od ponedeljka, navodi da je pregovore sa otmičarima o isplati otkupa vodio češki državni savet za bezbednost.

"Pregovori nisu bili laki, ali na kraju, niko od nas nije želeo da preuzme odgovornost za smrt dve mlade devojke", citira nedeljnik neimenovanog učesnika pregovora.

Taj izvor je naveo da je odluka o isplati otkupa doneta jednoglasno.

Portparol češke vlade Martin Ajrej je za AFP rekao da ne želi da komentariše pisanje nedeljnika.

"Respekt" je ovo objavio nekoliko dana pošto su oslobođena petorica Čeha, koji su bili kidnapovani u Libanu u julu prošle godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: