"Pola sveta" na meti raketa Severne Koreje

Severna Koreja je uspešno lansirala raketu sa satelitom, a taj postupak Pjongjanga je naišao na velike osude i izazvao zabrinutost širom sveta.

Izvor: B92

Nedelja, 07.02.2016.

18:45

foto: Tanjug

Iako Severna Koreja tvrdi da je lansirala raketu sa satelitom koji će ostati u zemljinoj orbiti, postoje sumnje da li je to stvarno tako.

Američki zvaničnici su naveli da je raketa Kvangmjongsong 3-2 u mogućnosti da ponese nuklearnu bojevu glavu.

Veruje se da je raketa koju je Pjongjang koristio za prebacivanje satelita u svemir bazurana na balističkoj raketi dugog dometa tipa Taepodong, koja ima domet od oko 9.000 kilometara.

”To bi kao metu postavilo Australiju, veći deo Zapadne Evrope i zapadnu obalu SAD. Eksperti ističu da Severna Koreja ima najmanje nekoliko desetina, a vrlo verovatno i do stotinu komada nuklearnog oružja, ali ”sofisticirani mehanizmi za dostavu” su za sada nedostupni Pjongjangu”, pipe CNN.

Američka Strateška komanda je saopštila da je detektovala da je projektil ušao u svemir, dok je vojska južne Koreje navela da je raketa u orbitu postavila određeni predmet, čime su negirani prvobitni medijski navodi da lansiranje severnokorejskog satelita nije uspeo, preneo je Rojters.

Severna Koreja je 2012. već lansirala jednu raketu dugog dometa, koja je u orbitu odnela komunikacioni satelit, ali nikad nije detektovan nikakav signal sa tog satelita.

Severna Koreja je prvobitno obavestila međunarodne agencije da planira da lansira raketu sa satelitom između 8. i 25. februara, ali je juče nenadano pomerila unapred taj rok na 7. do 14. februara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: