Bivši načelnik Legije stranaca na sudu zbog Pegide

Suđenje petorici privedenih na zabranjenom skupu protiv izbeglica u Kaleu, među kojima i bivšem načelniku Legije stranaca, treba da počne u ponedeljak.

Izvor: Beta

Nedelja, 07.02.2016.

15:30

Default images

General Kristijan Pikmal koji je označen da je imao vodeću ulogu u održavanju skupa, krivično je gonjen za učešće na skupu koji se nije razišao posle policijskog upozorenja. Protiv ostale četiri osobe podignuta je optužnica za ilegalno posedovanje oružja.

Svim optuženima preti do godinu dana zatvora.

U Kaleu, na severu Francuske, u subotu je održan skup u organizaciji pokreta Patriotski Evropljani protiv islamizacije Zapada (Pegida). Na skupu su izbili neredi nakon policijskog poziva da se demonstranti raziđu.

Policija je privela 20 osoba među kojima je Pikmal, general u penziji, bivši načelnik Legije stranaca (1994-1999), elitne jedinice francuske vojske.

Pikmal je posle aktivne vojne službe bio predsednik Nacionalne unije padobranaca, udruženja bivših francusih vojnika. Pikmal danas vodi blog "Krug građana patriota" koji je pozvao na skup u Kaleu uz ocenu da je to "apolitičko okupljanje".

Privođenje Pikmala izavalo je brojne reakcije u francuskoj javnosti, posebno ekstremne desnice.

Predstavnica stranke Nacionalni front Marion Marešal Le Pen napisala je na Tviteru da podržava generala Pikmala koji je nepravedno i brutalno priveden".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: