Holandija: Istraga o pogibiji civila u Iraku

Holandija je pokrenula istragu o dva incidenta u kojima postoji mogućnost da su ubijeni ili ranjeni civili u vazdušnim napadima na Islamsku državu u Iraku.

Izvor: B92

Nedelja, 07.02.2016.

12:05

Default images
Foto: Beta/AP, arhiva

"Dva incidenta u kojima postoji mogućnost da je došlo do civilnih žrtava istražuju se u oko 1.300 misija koje Holandija sprovodi", navodi se u pismu koje je vlada u Hagu uputila parlamentu kasno sinoć, prenosi danas AFP.

U pismu, koje je objavljeno na vebsajtu Ministarstva odbrane, navedeno je da o incidentima istražuje to ministarstvo, te da će detalji biti prosleđeni Kancelariji javnog tužioca.

"Iz više razloga je nemoguće utvrditi broj civila koji su poginuli kao rezultat koalicionih operacija", dodaje se u pismu.

Pokretanje istrage ubrzao je niz pitanja koje su postavili poslanici u parlamentu o ulozi Holandije u borbi protiv Islamske države nakon što je vlada prošlog meseca najavila da će proširiti svoje vazdušne operacije na Siriju, navodi francuska agencija.

Holandija učestvuje u udarima u Iraku sa četiri aviona F-16, a krajem prošle godine su, posle novembarskih napada u Parizu, američki i francuski saveznici zatražili od vlade u Hagu da proširi svoje borbene aktivnosti protiv Islamske države.

Holandski premijer Mark Rute je u međuvremenu rekao da će proširene vazdušne operacije sada biti izvođene i u istočnoj Siriji.

Šef diplomatije Holandije Bert Kunders je, međutim upozorio da bombardovanje nije jedino rešenje za "komplesan konflikt" u Siriji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: