Sarajevo: Protest zbog zabrane nošenja hidžaba

Grupa demonstranata protestovala je u Sarajevu zbog odluke Visokog sudskog i tužilačkog veća o zabrani nošenja verskih obeležja u pravosudnim institucijama.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 07.02.2016.

23:43

Sarajevo: Protest zbog zabrane nošenja hidžaba
Thinkstock

Na poziv bošnjačkih nevladinih organizacija, na trgu u Baščaršiji okupilo se nekoliko stotina osoba, uglavnom žena, koje su na čelu povorke nosile transparent sa porukom "Hidžab - moje pravo, moj izbor".

"Odluka Visokog sudskog i tužilačkog veća bila je potpuno bespotrebna, ne doprinosi nikakvom prosperitetu već nepotrebno uznemirava javnost i građane ove zemlje", izjavio je na okupljanja u ime organizatora muškarac koji se prestavio kao Ismet Bećar, a prenosi Hina.

Sarajevsko okupljanje jedno je u nizu sličnih koje bošnjačka udruženja organiziraju u gradovima na području Federacije BiH.

Protiv odluke o zabrani da žene u sudovima i tužilaštvima nose marame protestovala je i Islamska zajednica BiH.

Oni smatraju da je nošenje hidžaba verska obaveza muslimanki te se ona stoga ne sme dovoditi u pitanje odlukama državnih tijela.

Visoko sudsko i tužilačko veće međutim smatra da u sudnicama i tužilaštvima BIH kao sekularne države nema mesta verskim simbolima nijedne konfesije.

Zabrana se odnosi na isticanje verskih simbola u pravosudnim institucijama, što uključuje i simbole poput krstova i hidžaba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

18 h

Podeli: