"Vlada Crne Gore se ne može menjati mimo Ustava"

Sadašnja Vlada Crne Gore ne može se personalno menjati mimo Ustava, ocenio je bivši predsednik Ustavnog suda i ekspert za ustavno pravo Blagota Mitrić.

Izvor: Beta

Nedelja, 07.02.2016.

12:29

Foto: Thinkstock

Komentarišući nacrt političkog sporazuma donedavno vladajuće Socijaldemokratske partije (SDP) i opozicionih stranaka Demos i Udružena reformska akcija (URA), po kome opoziciji treba ustupiti ministarska mesta u četiri resora, Mitrić je kazao da se to ne može realizovati bez predhodno definisanog pravnog akta u formi zakona.

Politički sporazum, po kojem bi trebalo personalno izmeniti sadašnji sastav vlade, prema oceni Mitrića, ne može biti stariji od Ustava.

SDP, Demos i URA ponudile su ostalim političkim partijama sporazum o vladi, koju su označili kao "vladu izbornog poverenja", s predstavnicima te i drugih opozicionih partija.

Potpisnici tog sporazuma, takođe, traže da se "čuva rukovodna struktura" Skupštine Crne Gore, odnosno, da na funkciji predsednika parlamenta i dalje ostane lider SDP-a Ranko Krivokapić.

Mitrić smatra da se nacrtom sporazuma o vladi ne može rešavati i pitanje rukovođenja Skupštinom.

Pošto je SDP-a nedavno glasala protiv poverenja Vladi Crne Gore, time je i formalno napustila koaliciju s Demokratskom partijom socijalista(DPS), a to je otvorilo i pitanje ostanka Krivokapića na funkciji predsednika parlamenta.

Veći deo opozicije stao je na stranu Krivokapića, iako je on na tu funkciju izabran na osnovu sporazuma o vladajućoj koaliciji ; SDP-a i DPS-a, nakon parlamentarnih izbora 2012. Godine.

Crnogorski premijer Milo Djukanović je prilikom izglasavanja poverenja vladi opoziciji ponudio ulazak u vladu, obećavajući ministarska ili pomoćnička mesta u četiri resora, motivišući to potrebom jačanja poverenja u izborni process prilikom parlamentarnih izbora koji će biti održani ove godine.

Opozicija je, radi jačanja poverenja u izborni proces, zatražila, takođe, da njeni predstavnici uđu i u upravna tela većeg broja državnih institucija i javnih preduzeća.

Pravno-ustavni eksperti su, pak, upozorili da politički sporazum u tom smislu, čak, i ako sve parlamenatrne partije o tome postignu dogovor, ne može imati prednost nad ustavno-zakonskom procedurom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: