"Ako nemate 150 dinara, dajte im bar osmeh"

Ulični prodavci novina suočavaju se sa različitim problemima, a često su na meti loše volje prolaznika.

Izvor: B92

Nedelja, 07.02.2016.

20:28

U toku je međunarodna nedelja prodavaca uličnih novina, a tim povodom gost vesti B92 bio je glavni i odgovorni urednik časopisa Lice ulice Milosav Marinović.

“Ulične novine su međunarodni projekat, postoji u 50 zemalja i ima preko stotinu novina koje liče na Lice ulice. Radi se o ljudima koji su na marginama društva i kojima je potrebna pomoć i solidarnost građana, ali i šire zajednice, posebno od onih koji su u obavezi da pomažu ovakvu vrstu projekata“, kaže Marinović.

On kaže da se prodavci uličnih novina veoma često suočavaju sa neprijatnostima.

“Ne prepoznaju ih kao specifične i drugačije, mi postojimo šest godina, dugo vremena nismo imali problema, ali u poslednjih nekoliko meseci postoje pritisci i maltretiranje od strane Komunalne policije, koja ne shvata da oni nisu klasični prodavci novina... To je projekat koji postoji da osnaži građane koji su zbog različitih razloga na marginama društva, a magazin predstavlja interakciju između njih i ostalih građana“, dodaje Marinović.

Ipak, uvek postoji način za bolje ophođenje prema tim ljudima.

“Građani ponekad daju i više novca nego što novine koštaju, oni hoće da podrže ljude koji su na margini, a koji pokušavaju radom i zalaganjem da izađu iz situacije u kojoj jesu... Ako nemate 150 dinara, onda im dajte bar osmeh, ako nemate ni to, onda ih nemojte vređati, dajte im priliku da budu ljudi“, zaključio je Marinović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: