Kurc: Bez reformi i saradnje težak put prema EU

Austrijski šef diplomatije Sebastijan Kurc rekao je za “Danas“ da je premijer Srbije Aleksandar Vučić pokazao posvećenost reformama.

Izvor: Danas

Nedelja, 07.02.2016.

21:15

Kurc: Bez reformi i saradnje težak put prema EU
foto: Beta/AP

On je istakao da je glavna porukama svim državama iz regiona da nastave svoje reformske napore i da intenziviraju regionalnu saradnju.

“Bez ovih komponenata put prema EU biće težak. Zajedno sa svojim kolegama u svakoj od država ću, dakle, takođe, predočiti zajedničke akcione planove koji će predstavljati čvrst temelj na kojem će dalje biti intenzivirani naši odnosi“, kaže Kurc.

Govoreći o temama razgovora sa srpskim sagovornicima i susretima koje će imati, naš sagovornik ističe da se druga poruka odnosi na Evropsku uniju i napore Srbije da joj se pridruži.

"Ostanite na pravom putu i nastavite reformske napore. Srbija je do sada pod vođstvom premijera Vučića već pokrenula ambiciozne reforme koje su ubrzale njen put prema EU. Mi smo stoga otvorili dva poglavlja u pregovorima sa Srbijom, od kojih je jedno od naročite važnosti jer se odnosi na dijalog između Beograda i Prištine. Nastavićemo da podržavamo ovaj dijalog. Takođe, ja ću, naravno, jasno staviti do znanja da EU mora da nastavi da pomaže Srbiji da se bori sa izbegličkom krizom", ističe šef austrijske diplomatije.

Kurc ističe da je Srbija, takođe, veoma značajno tržište za austrijske kompanije.

"Mi smo broj jedan inostrani investitor u Srbiji i težimo da održimo ovu poziciju. Naš interes na srpskom tržištu ide uporedo sa snažnim osećanjem odgovornosti u vezi sa obrazovanjem i zaposlenjem. Memorandum o razumevanju u domenu "dualnog obrazovanja"potpisaćemo sa Privrednom komorom Austrije, Privrednom komorom Srbije i Ministarstvom prosvete, što treba da uspostavi našu dalju saradnju. To, takođe, treba da podigne svest o odgovornosti preduzeća za strukovno obrazovanje i kvalitet radne snage", naglašava on.

Upitan da li je primetio ikakve pozitivne promene u Srbiji tokom protekle dve godine, odnosno otkako je prvi put posetio ovu državu početkom 2014, po preuzimanju dužnosti, ministar inostranih poslova Austrije navodi da je premijer Vučić otkako je stupio na dužnost "uvek pokazivao jasnu i postojanu posvećenost članstvu u EU i reformama, čak i ako su one bolne".

"To se nije promenilo i to je važno. Najvažnije je održati takvu posvećenost. Teške ali nužne ekonomske reforme kako bi se srpska ekonomija učinila konkurentnijom počinju da pokazuju svoje efekte. Nastavak reformskih napora i, naročito, borba protiv korupcije su, naravno, od najvećeg značaja, kao što su i reforma pravosudnog sistema i sloboda medija. Takođe smo videli značajne napore u slučajevima restitucije, na čemu smo zahvalni. Naravno, važno je istaći da nije dovoljno imati zakone koji su u skladu sa evropskim standardima: Ovi zakoni takođe treba da budu valjano i u potpunosti primenjeni", zaključuje Sebastijan Kurc.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: