Vatikan: Smena u Odboru za seksualna zlostavljanja

Savetodavni odbor Vatikana za slučajeve seksualnog zlostavljanja odlučio je da isključi jednog od svojih članova, Britanca Pitera Sondersa.

Izvor: Beta/AP

Subota, 06.02.2016.

20:38

Vatikan: Smena u Odboru za seksualna zlostavljanja
Foto: GettyImages

Kako navode, Sonders je smenjen „jer se nije slagao s komisijom po nekim pitanjima“.

Sonders je i sam kao dete bio žrtva zlostavljanja, a bio je oštri kritičar Vatikana zbog sporog napredovanja u sprovođenju mera u zaštiti dece i kažnjavanju biskupa koji su skrivali sveštenike osumnjičene za zlostavljanje dece.

On je, takođe, tražio da odbor odmah interveniše u pojedinačnim slučajevima, a ne samo da pravi dugoročne politike za borbu protiv zlostavljanja.

Tokom današnjeg sastanka odbora, "odlučeno je da Piter Sonders uzme odsustvo iz članstva da razmisli kako bi najbolje mogao da podrži rad odbora", saopštio je Vatikan.

Ta odluka predstavlja udar naporima pape Franje da pokaže odlučnost u borbi protiv zlostavljanja, pošto su Sonders i još jedna žrtva Meri Kolins davali kredibilitet odboru, ocenjuje Asošijeted pres.

Sonders je u intervju za AP rekao da su ga članovi komisije pitali da se povuče pošto su zaključili da ne mogu više da mu povere rad u okviru mandata komisije.

"Ne želim da sprečavam komisiju da nastavi da obavlja dobar rad, tako da nisam imao izbora osim da se povučem", rekao je Sonders.

Dodao je da je neaktivnost Vatikana, kada i dalje ima slučajeva zlostavljanja i silovanja dece, učinila da "izgubi veru u taj proces i da izgubi veru u papu Franju".

Odbor je formiran 2013. godine i imao je ulogu da savetuje Vatikan o zaštiti dece, edukovanju crkvenog osoblja i parohijana o zlostavljanju i držanju pedofila izvan redova sveštenstva.

Prošle godine je usvojen predlog odbora da Vatikan osnuje sud koji će se baviti slučajevima biskupa optuženih da nisu zaštitili decu od seksualnog zlostavljanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: