Turska granica: Porastao broj izbeglica - 35.000

Broj izbeglica koje su stigle na granicu s Turskom bežeći od ofanzive sirijske vojske porastao je na 35.000, kaže guverner turske pogranične provincije Kilis.

Izvor: B92

Subota, 06.02.2016.

19:27

Turska granica: Porastao broj izbeglica - 35.000
Foto: GettyImages

Na granici s Turskom juče je čekalo oko 20.000 sirijskih izbeglica, koje beže od pojačanih napada vojske i ruske avijacije na pobunjenike blizu grada Alepa na severu Sirije.

Guverner Kilisa Sulejman Tapsiz izjavio je da je Turska spremna da pomogne izbeglicama unutar Sirije, prenosi BBC.

"Naša vrata nisu zatvorena, ali u ovom trenutku nema potrebe da pustimo toliko ljudi unutar naših granica", naveo je Tapsiz.

Šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu izjavio je danas u Amsterdamu, posle sastanka Evropske unije posvećenom izbegličkoj krizi, da Turska ostaje dosledna svojoj politici otvorenih granica prema izbeglicama, ali nije naveo kada će hiljade sirijskih izbeglica moći da uđe u Tursku.

Turka je izbeglicama koje su ostale blokirane na sirijskoj strani granice obezbedila hranu, ćebad i šatore.

Evropski komesar za proširenje pozvao je Tursku da otvori granični prelaz.

"Ženevska konvencija i dalje važi i ona kaže da morate da primite izbeglice", reko je Han.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: