Kurc: Još smo daleko od evropskog rešenja

Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc podvukao je potrebu za saradnju sa Makedonijom i Srbijom u cilju povćanja bezbednosti granica.

Izvor: Tanjug

Subota, 06.02.2016.

15:50

Kurc: Još smo daleko od evropskog rešenja
Foto: Beta/AP

"Nisam spreman da čekam dok Grčka postane svesna da je potrebno rešenje izbegličke krize", rekao je on novinarima.

Kurc je nalasio da u Grčkoj još uvek postoji premalo svesti o problemu i da je malo zemalja destinacija koje su pogođene izbegličkom krizom, dok mnogi drugi uopšte nisu pogođeni.

On je ocenio da je odluka austrijske vlade o uvođenju ograničenja za prihvat izbeglica zbog toga bila apsolutni ispravna.

"Ono što bi eventualno moglo funkcionisati, a na tome trenutno radimo, jeste da u saradnji sa Slovenijom, Hrvatskom, ali i Srbijom i Makedonijom, štitimo jezgro Šengenskog prostora", poručio je Kurc.

On je istakao da to ima određene šanse, ali da su paralelno potrebne nacionalne mere, jer bi sve drugo vodilo ka preopterećenju Austrije.

Kurc je preneo da je neophodno brzo delovanje, jer Austrija ove godine očekuje dolazak 30.000 ljudi preko spajanja porodica, a u januaru je bila suočena sa 7.000 molbi za dobijanje azila.

Prema njegovim rečima, potrebno je brzo biti spreman za primenu ograničenja za prihvat, čija granica je dogovorena za ovu godinu na 37.500.

Kurc je istakao da je Makedonija još letos signalizirala spremnost na saradnju ako se udruži više evropskih zemalja.

On je najavio da će tokom balkanske turneje, koju počinje u nedelju posetom Sarajeva, raditi na tome.

Takođe je ocenio da postoji podrška iz EU za tešnju saradnju sa Makedonijom i Srbijom, ali ne i Grčke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: