EU: Turska da otvori granice za sirijske izbeglice

Zvaničnici EU opomenuli su Tursku na njene međunarodne obaveze da ne zatvara granice za izbeglice, s obzirom da je na hiljade njih juče izbeglo iz Alepa.

Izvor: Tanjug

Subota, 06.02.2016.

11:06

Default images
Foto: Beta/AP

Do 20.000 Sirijaca moglo bi da bude zaustavljeno na tursko-sirijskoj granici u nastojanju da uđu u Tursku, upozoravaju zvaničnici.

Turska je inače već prihvatila više od dva miliona izbeglica.

"Ženevska konvencija još uvek važi i ona predviđa da izbeglice moraju da se prihvate", rekao je komesar EU za proširenje i susedsku politiku Johanes Han pred neformalni sastanak ministara spoljnih poslova EU i zemalja kandidata o migrantskoj krizi na kome učestvuje i Srbiju koju u Amsterdamu predstavlja Ivica Dačić.

AFP navodi, pozivajući se na diplomatske izvore EU da će ministri spoljnih poslova iskoristitii danas priliku u Amsterdamu da izraze zabrinutost zbog sudbine izbeglica koje beže pred ofanzivom sirijskih snaga protiv pobunjenika u Alepu.

"Suočavamo se sa veoma realnim izgledima za još jedan veliki priliv izbeglica (u Evropu)... što je rezultat neselektivnog bombardovanja oko Alepa", rekao je ministar spoljnih poslova Luksemburga Zzan Aselborn uoči sastanka.

Prošle godine u Evropu je stiglo više od milion migranata, a EU je ponudila Turskoj tri milijarde evra za pomoć u obuzdavanju priliva izbeglica iz Sirije preko Turske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: