Ban: 34 grupe širom sveta lojalne Islamskoj državi

Generalni sekretar UN Ban Ki-mun je izjavio da su do sredine decembra 34 grupe širom sveta proglasile lojalnost Islamskoj državi.

Izvor: Tanjug

Subota, 06.02.2016.

10:28

Default images
Foto: Beta/AP

Ban je istakao da IS predstavlja "opasnost bez presedana", zbog svoje sposobnosti da uveri grupe iz čitavog sveta poput Filipina, Uzbekistana, Pakistana, Libije i Nigerije da joj iskažu lojalnost, prenela je agencija AP.

On je dodao i da bi članice UN trebalo da se pripreme na povećanje broja napada grupa povezanih sa IS, čiji članovi putuju u druge zemlje kako bi vršili napade i razvili svoju mrežu.

"Nedavno širenje sfere uticaja IS-a van zapadne i severne Afrike, Bliskog Istoka i južne i jugoistočne Azije ukazuje na obim i brzinu kojom je opasnost narasla u samo 18 meseci", rekao je prvi čovek UN-a.

Činjenica koja povećava pretnju od IS je to što je to "najbogatija teroristička organizacija na svetu", koja je 2015. godine od nafte i naftnih derivata zaradila, prema procenama, 400 do 500 miliona dolara, uprkos embargu na trgovanje naftom sa tom organizacijom, izneo je Ban.

Prema podacima misije UN u Iraku, IS samo od poreza na ulaz cisterni na teritoriju pod svojom kontrolom godišnje ubire gotovo milijardu dolara.

Džihadisti su pre manje od dve godine zauzeli velika područja Iraka i Sirije i, uprkos međunarodnim naporima da budu poraženi, Ban navodi da je ID i dalje prisutna u obe te zemlje i nastavlja da se širi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: