Gde će se suditi radikalima - u Beograd ili Hagu

Zvanični Beograd zatražio je od Haškog tribunala da se slučaj radikala prebaci u nadležnost srpskog pravosuđa, piše list "Danas".

Izvor: B92

Subota, 06.02.2016.

16:10

Gde će se suditi radikalima - u Beograd ili Hagu
Foto: Beta/AP

Predsednik Saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić ove tvrdnje ne potvrđuje, ali i ne demantuje i kaže za B92 da se pazi i na pravni i politički aspekt slučaja.

Kad pomislite da ste završili s Hagom on vam zakuca ponovo na vrata. Iako je lider radikala Vojislav Šešelj u Beogradu, Tribunal u čijem pritvoru je proveo više od 10 godina, sada bi hteo da troje njegovih saradnika dođe na mesto gde je on bio do novembra 2014.

Hag traži Vjericu Radetu, Petra Jojića i Jovu Ostojića zbog, kako navode, zastrašivanja svedoka tokom suđenja Šešelju. Ministar Ljajić ne potvrđuje, ali i ne demantuje da je Beograd zatražio preuzimanje tog slučaja.

"Mi se držimo onoga što je pravni okvir čitavog ovog slučaja i u tom pravnom okviru tražimo rešenje", kaže Ljajić.

Za funkcionerku SRS Vjericu Radetu dileme, dobrovoljno u Hag neće otići. Ona kaže i da je niko od zvaničnika vlasti nije kontaktirao, niti zna za mogućnost da joj se sudi u Beogradu.

"Ja znam da nisam kriva, ja znam da nema zakonskog osnova, ni ustavnog osnova za naše isporučivanje. A šta će da preduzimaju predstavnici režima, šta će da preduzima Hag, to je očigledno njihov ozbiljan problem", kaže Radeta.

Haški tribunal je nedavno pozvao Vladu Srbije da pošalje svog ovlašćenog predstavnika, kako bi na sudskoj raspravi 10. februara dodatno obrazložila šta čini da ispuni sudski nalog za hapšenje članova Srpske radikalne stranke.

Sem tumačenja pravnih normi, u igri je i politička stabilnost pred izbore.

"Zaista mi imamo izbore za tri meseca i nismo pod staklenim zvonom. Moramo da vodimo računa o ukupnom i političkom i društvenom aspektu. Dakle, nije samo izolovani pravni slučaj, iako se mi držimo koordinata koje su u tim granicama prava", objašnjava Ljajić.

Sličnih koordinata se držala i Francuska, kada je 2011. odbila da izruči Hagu svoju državljanku, a bivšu portparolku Tribunala Florens Artman, koja je osuđena zbog nepoštovanja suda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: